Wysany: 2004-11-08, 17:07 Duże spalanie i słabe osiągi :(
Mam problem - moja e30 1,6 M40 pali gazu na trasie przy spokojnej jeździe 90-110 - niecałe 11 l/100km (zrobiłem 215km i zatankowałem 23,5l) - i strasznie muli. O wyprzedaniu na 5 biegu moge zapomnieć, a i na 4 jest nieciekawie. NIE wiem co jest grane - na benzynie nie testowałem bo byłem ciekawy ile spali gazu. Zastanawiam co sprawdzić (zaznaczam że świece, przewody, kopułka, palec są OK)
wyreguluj gazik na analizatorze, jak nie pmoze to prawdopodobnie masz parownik do regeneracji, oczywiscie zakladajac ze wczesniej wszystko bylo ok - bo jezeli tak bylo od poczatku to mozna szukac dalej - kwestia miksera itp...
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-11-08, 20:28
Darco napisa/a:
producenci zalecają wymiane gum w reduktorze co 15-20tyś km
... czy można samemu, czy raczej nie za bardzo - jakieś precyzyjne ustawienia itp.
zaczeły sie przymrozki i mam problemy
mianowicie autko nie chce jeździc na gazie tzn. muli czasem gasnie nie trzymajac wolnych obrotów wogóle jazda to koszmar bo potrafi dlawic sie przy ruszaniu i czasem nawet nie chce sie wkrecic powyzej 2000obr.
dodam ze na benzynce jest ok a na dniach jade wyregulowac zawory
Jezeli na wolnych obrotach nie gasnie silnik na gazie oczywiscie to parownik jest ok!!! a jesli sie muli przy jezdzie lub gasnie po wyzuceniu na luz i przy tym wieksze spalanie to sprawdz filtry (powietrza i Gazu)
ja tak mialem.
_________________ gg 1003058
e30 2.3l '83r.
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-21, 01:03
łosiek napisa/a:
podłacze sie do tematu
zaczeły sie przymrozki i mam problemy
mianowicie autko nie chce jeździc na gazie tzn. muli czasem gasnie nie trzymajac wolnych obrotów wogóle jazda to koszmar bo potrafi dlawic sie przy ruszaniu i czasem nawet nie chce sie wkrecic powyzej 2000obr.
dodam ze na benzynce jest ok a na dniach jade wyregulowac zawory
Miałem podobne schorzenie. Przycisnąłem technika i wyregulował. Musiałem jednak dwa razy się tam pojawiać, bo najpierw zakleił mi wlot powietrza plastrami, mówiąc: za dużo dostaję powietrza i tak trzeba. Nie wiele to zmieniło za pierwszym razem, poza zwiększonym zużyciem paliwa. Za drugim się ogranął.
Także jechałbym do gazownika na regulację.
Pozdrawiam
to sprawdz filtry (powietrza i Gazu)
ja tak mialem.
filtr powietrza wymienialem niedawno (max 5tys km przejechane)
_________________ www.bmw-e30.pl
lukasz [Usunity]
Wysany: 2004-12-18, 01:13
Jeżęli chodzi o kiepskie palenie na zimnym silniku to juz są kiepskie membrany w parowniku i trzeba by je wymienić na nowe.Kosz to jakies 150.Dementuje plotke ze trzeba je wymieniac co 20-30 tyś.Na to nie ma reguły.Co tyle to sie filterek wymienia.
Mam podobne objawy dusi sie i nie ma tyle mocy co przedtem wymieniłem nie tak dawno filterki, gadałem z kilkoma fachowcami i każdy jeden potwierdził że czeka mnie regulacja, instalke mam na śrubę, tylko nie mam na nic czasu nawet do gazownika podjechać, niebawem to załatwię moze dzisiaj, w kazdym razie dam znać może mamy ten sam problem.
_________________ 525 e34 touring - ślicznota jakich mało
Dodam jeszcze że przez rok zrobiłem 50 tyś bez zadnych inwestycji w gaz jak wymieniłem filtry to nawet oleju nie było jeżdze na gazie shell lub bp tylko i wyłącznie, wkońcu przyszedł czas i na instalacje
_________________ 525 e34 touring - ślicznota jakich mało
W mojej byłej e30 316 miałem podobny problem jeśli chodzi o zmulenie auta na gazie, samochód słabo wkręcał się na obroty itp. z tym że proces zmulenia następował pomału i dopiero po jakimś czasie zorientowałem się że coś jest nietak, wystarczyło spuścić smołę z parownika i auto odżyło!!!! zabieg trwał 5 minut a zmiana jaka nastąpiła po nim była bardzo wyczuwalna i auto znowu śmigało jak się patrzy. Jeśli chodzi o filterki gazu to przebiegi przy jakich należy je wymieniać zależą od gazu na jakim się jeździ. Na gazie ze statoila zrobiłem 40 000km i filterek był bardziej czysty od tego który zrobił niecałe 10 000km na gazie tankowanym w najtańszych stacjach, a do tego przebiegi na tej samej ilości gazu tańszego były zazwyczaj zauważalnie mniejsze od tych osiąganych podczas jazdy na gazie statoilowskim (droższym przy zakupie). Jednym słowem spróbuj spuścić smołę (gazolina) z parownika.
Pozdrawiam
Sosen
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
Co do jakosci gazu to fakt nie ma co sie rozpisywac...kiedys sam jezdzilem tylko na gazie z BP ale od jakiegos czasu (za namowa kolegi) tankuje na prywatnej stacji i nie ma zadnych problemow z jakoscia gazu i na jednym zbiorniku przejezdzam tyle samo co tankujac na BP ale musze przyznac ze poczatkowo sam mialem obawy czy nic nie bedzie sia dzialo i podobnie jak Qba ppezjezdzilem ok30tys km bez zadnych inwestycji w instalke (nie liczac filtru)