BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Czy Myć Auto W Taki Mróz?
Autor Wiadomo
casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-12-27, 10:15   Czy Myć Auto W Taki Mróz?

jak w temacie moje pytanie. mam tak brudne auto jak jeszcze nigdy nie bylo. chcialbym je umyc na myjce recznej ale jest duzy mroz. myc czy nie myc na takim mrozie? moze sie cos pochrzanic?

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2007-12-27, 10:36   

Dobrze byłoby gdyby auto miało gdzie wyschnąć, poniewaz wilgoc, czy tez woda która sie dostanie np. do uszczelek drzwi itp przymarznie, a to je niszczy, tym bardziej jesli bedziesz zmuszony otwierac drzwi siła...

Lod na lakierze tez pozytywnie nie wpływa na niego :roll:
Wiec gdy nie ma gdzie wyschnac ja bym poczekał, no chyba ze błyskawicznie umyjesz i opłuczesz goraca woda i jeszcze szybciej wytrzesz do sucha :mg:

Pozdrawiam!

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-12-27, 11:30   

jutro ma być około 0 - poczekaj

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2007-12-27, 12:36   

Melis napisa/a:
chyba ze błyskawicznie umyjesz i opłuczesz goraca woda
nigdy ale to nigdy niech nikt nie praktykuje tego. Nie wolno w zimie myc zimnego lakieru goraca woda tak jak w lecie nie mozna myc rozgrzanego auta na sloncu zimna woda. Zapytacie dlaczego .... dlatego ze lakier narazony jest na wachania temperatury i pooprostu popeka na paczatek nie beda to widoczne pekniecia ale zczasem bedzie je widac , po drugie jesli auto byla lakierowane moze sie okazac ze bezbarwny zacznie odpadac. Jesli nie wierzycie zapytajcie lakiernika co mysli o myciu auta w zimie.

Jesli nie wierzycie moge wam zrobic fotke na aucie ktorym jezdze i sobie zobaczycie skutki ....

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Grzesiek 2007-12-27, 12:37, w caoci zmieniany 1 raz  

Toots 

Pomg: 1 raz
Doczy: 03 Maj 2006
Skd: Głogów
Wysany: 2007-12-27, 12:38   

ja umylem na mrozie. Na karcherze
i oto objawy: drzwi mi zamarzly i centralny tez :lol:
ale czego sie nie robi zeby Bunia byla czysta :D

fil 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: ruda slaska
Wysany: 2007-12-27, 12:41   

ja w wigilie stalem 2 godziny w kolejce ale bylem juz na maxa zdesperowany bo moja buma calkowicie stracila kolor.oplacilo sie,efekt super jedyny mankament to przez pewien czas nie uchylalo mi sie okno przy otwieraniu drzwi,ale po paru razach minelo..

Kujon 

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2007-12-27, 13:38   

ja też tak lubie na niedziele do kościoła, albo na święta wywoskować auto niech wszyscy widzą, szczególnie jak sie jedzie w odwiedziny do innego miasta to takie z daleka błyszczące sie zadbane fury kradną w pierwszej kolejności...

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-12-27, 14:38   

oki. poczekam na wiosne i dodatnie temperatury. zreszta taka uwalona fura tez ma swoj urok :D jest bardziej hard core`owa :wink: :mg:

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-12-27, 14:46   

Melis napisa/a:

Lod na lakierze tez pozytywnie nie wpływa na niego

Mysle ze sol tez mu zbyt dobrze nie robi :wink: Rozne sa teorie, ale ja bym sie przychylal do tego ze slone blotko lepiej usunac, zwlaszcza z zakamarkow, a wosk polozony na czysta blache zawsze cos tam dodatkowo zabezpieczy. Oczywiscie nie pisze tu o myciu na mrozie goraca woda jak to ktos wyzej zasugerowal. A problem z uszczelkami zalatwia silikon np w sprayu.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2007-12-27, 14:52   

zgadza sie, ale ja bym sie wstrzymał az bedzie dodatnia temperatura bo Polska i jej klimat raczej na to pozwala... nie ma tu mrozu przez 3-4 miesiace.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-12-27, 15:04   

A tak poza tym to chyba na kazdej myjni jest cos takiego jak suszenie, zalatwia to problem i oblodzenia i uszczelek (chyb aze ktos woli myc z weza na zlotowki - ja tam wolalem doplacic te 5 zl). Kazdy z moich samohcodow normalnie mylem zima na myjni i nie zauwazylem jakichs negatywnych skutkow. Powiem wiecej - jak pracowalem na stacji to kaszla mylem co 2 dzien z suszeniem i woskowaniem (mialem za darmoche, tylko musialem sobie z wezem pobiegac) - to byl chyba najczystszy kaszel w wojewodztwie :wink: i nic mu nie bylo, za to jak przestalem to ruda zaczela wylazic bardzo szybko. Wiec chyba jednak cos w tym jest, kaszel mial gowniane zabezpieczenie antykorozyjne i tak dlugo jak trzymalem sol z daleka od niego (wlasnie myjac go i woskujac zima) tak dlugo dobrze wygladal, a pozniej wystarczylo kilka miesiecy zeby zaczaly sie pojawiac babelki, kalafiorki itp.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2007-12-27, 15:07, w caoci zmieniany 1 raz  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2007-12-27, 15:14   

fil napisa/a:
ja w wigilie stalem 2 godziny w kolejce ale bylem juz na maxa zdesperowany bo moja buma calkowicie stracila kolor.oplacilo sie,efekt super jedyny mankament to przez pewien czas nie uchylalo mi sie okno przy otwieraniu drzwi,ale po paru razach minelo..

te pojechałem z rana, ale jak zobaczyłem tych desperatów, co chętnie oddadzą 2 godziny życia za czysty lakier to dałem sobie spokój ...i nie żałuję. Brudas to jest to :D
Zresztą jak dojechałem do rodziców na Wigilię - to i tak było ciemno :lol:

Myjnia nigdy dokładnie nie wysuszy auta, bo nie ma na to czasu - ani w ręcznej, ani w automatycznej.

Miałem dziś jechać, ale poczekam, aż temp spadnie :)

kuzyn 

Skd: Warszawa
Wysany: 2007-12-27, 17:03   

w zimę myję auto raz w tygodniu. na bezdotykowej.
wychodze z założenia że trzeba spłukać sól najczęściej jak to mozliwe.
a co do zamazających uszczelek itp... jest tyle specyfików do smarowania gumowych
elementów i wypierania wilgoci że to naprawde nie problem...
pozdro

jacekg.deviantART. com - galeria moich zdjęć

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-12-27, 17:06   

ja dzis bylem na takiej przy orlenie ze jest myjka wrzucasz zeton i sam se myjesz... poszlo ladnie tylko ze woda zamarza tam na podlodze (kostce/betonie) i jest tyle lodu ze zeby mozna wybic nawet w zimowych butach) w sumie to nie czekalem dzis bo zamowilem sobie kolejke (bylo jedno auto przede mna) a ja w tym czasie sprawdzilem cisnienie w oponach...
wg mnie nie ma co sie srac o lakier kiedy auto jest tak brudne ze przy wsiadaniu/wysiadaniu mozna sie o nie pobrudzic :spoko:

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-12-28, 00:13   

JacekG napisa/a:
a co do zamazających uszczelek itp... jest tyle specyfików do smarowania gumowych
elementów i wypierania wilgoci że to naprawde nie problem...

mam prosbe Jacek. jak znasz jakies to napisz, kupie sobie.

jaqub 

Wysany: 2007-12-28, 02:44   

"uszczelka" nie pamietam jakiej firmy... taki spray jak do cocpitu tyle ze w zatyczce jest wyciagana gabeczka na ktora psiukasz i potem ta gabeczka przecierasz... nie ma bata zeby uszczelka przymarzla ( i dosc dlugo dziala ten preparat) i wystarcza tez na mega dlugo... ja wszystkie uszczelki (te przy dachu tez) w smarcie cabrio oblecialem kilka razy ze o swojej beemce nie wspomne kupilem z 1.5 roku temu a jeszcze jest sporo :spoko:

kuzyn 

Skd: Warszawa
Wysany: 2007-12-28, 03:27   

dokładnie tak jak jaqub pisze. [oza tym w każdym markecie
w dziale motoryzacyjnym :wink: są wszelkiej maści silikony do uszczelek.
a jak nie, to pozostaje jeszcze najzwyklejsza w świecie wazelina kosmetyczna :D
nakładasz na szmatkę i przecierasz wszystkie uszczelki. do zamków przed myciem napsikaj trochę odmrażacza,
takiego w małym sprayu. i to chyba tyle... jak przypomną mi się jakies konkretne nazwy
to nie omieszkam napisać.

http://www.k2.com.pl/ polecają K2 sil

http://moto.allegro.pl/it...zymarzaniu.html

http://moto.allegro.pl/it...uszczelek_.html

Z produktów PLAKa też pewnie coś byś wybrał...
Mówoę Ci Cas - idź do marketu. Napewno cos trafisz :wink:
pozdro

jacekg.deviantART. com - galeria moich zdjęć
Ostatnio zmieniony przez kuzyn 2007-12-28, 03:52, w caoci zmieniany 3 razy  

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Pomg: 2 razy
Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2007-12-28, 07:31   

Ja zawsze się staram myć auto zimą, szczególnie jak delikatny mróż. Jak jest na plusie zaraz znowu brudny.
Jedyna wada to że zamki zamarzają, przynajmniej w e30. Po wstawieniu centralnego nie mogłem otworzyć auta z pilota po ostatnim myciu, wszedłem przez drzwi pasażera.
W tamtym roku jak umyłem a w nocy było -15 samochód otworzyłem i uruchomiłem bez żadnego problemu, ale droge do pracy 6km pokonałem z 2 otawrtymi drzwiami, tak zamki przymarzły.
Ogólnie jestem za myciem, tylko auto dokładnie wysuszyć.

Cinek 

Doczy: 30 Sie 2006
Skd: Olkusz
Wysany: 2007-12-28, 08:14   

Jesli moge cos dodac, a moge bo kazdy forumowicz moze :P to powiem wam że warto umyc auto w zimę!!! I to najlepiej jak koledzy wspomnieli na myjni autmatycznej z suszeniem. za 10 zł podstawowe mycie to chybanie sa wielkie pieniadze.Suszarka wysuszy nadmiar wody, zostana same krople gdzieniegdzie i na prawde jak macie posmarowane uszczelki to nic nie powinno poprzymarzać. U mnie na sklepie gdzie pracuje mamby bardzo Ciekawy preparat firmy BEKO. Mozna nim smarowac elementy gumowe i zamki, a także odrdzewiać. Jest na bazie olejow mineralnych wiec nie odparowuje tak jak WD40 ktore jest na bazie parafiny.Jak jest -5 stopni to jak umyjecie wóz to gówo mu bedzie.Jak -15 to juz bym sie zastanowil.Poza tym sól na samochodzie jest gorsza od przymarznietej lekko uszczelki uwierzcie mi! Pozdro

Bajka 

Pomoga: 4 razy
Doczya: 22 Cze 2005
Skd: Otwock
Wysany: 2007-12-28, 10:10   

Łukasz napisa/a:
fil napisa/a:

te pojechałem z rana, ale jak zobaczyłem tych desperatów, co chętnie oddadzą 2 godziny życia za czysty lakier to dałem sobie spokój ...i nie żałuję. Brudas to jest to :D

w nocy dwa dni przed wigilią w kolejce na myjkę o 1 w nocy stało się godzinę, odpuściłam więc... w drugi dzień świąt myjnia się popsuła, więc też jeżdżę brudasem :)

pssssst. Łukasz widziałam twoją siostrę na pasterce na korzeniu ;)

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-12-28, 10:45   

kupilem sobie jakis srodek do uszczelek na shellu. moze jak mi sie zachce to dzis podjade na myjke i umyje go w koncu. tylko nie wiem czy automatyczna z suszeniem czy taka reczna bez suszenia.

jaqub 

Wysany: 2007-12-28, 14:10   

Cinek napisa/a:
Jest na bazie olejow mineralnych wiec nie odparowuje tak jak WD40 ktore jest na bazie parafiny

tylko nie ma co przesadzac z tym bo raz ze jak z zamkow pocieknie to sie auto pobrudzi (zatlusci) a dwa ze uszczelki beda brudzic kurtki itp...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2007-12-28, 14:42   

W du pie mam mycie auta, pojechałem drugi raz, czekałem dziś 50 min pod ręczną, aż w końcu przyjechało Audi A4, znajomy myjkarzy i powiedziano mi, ze ten Pan był umówiony i trzeba jeszcze trochę poczekać, zawinąłem na rękawie i pojechałem w pi....

Nic to - auto brudne i obsrane przez wrony też ma swój urok. :<

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-12-28, 18:18   

a ja umylem! nie wiedzialem kolezanki i koledzy ze mam takie ladne auto :!:
umylem auto, wytarlem do sucha uszczelki, popsikałem tym shitem z shella i niestety przmarzło znow. kit, trudno. ale jednak sprawdzone metody zabezpieczania uszczelek w postaci smarowania wazeliną sa najlepsze. niestety nie mam wazeliny. ma ktos?

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2007-12-28, 19:47   

casus maximus napisa/a:
a ja umylem! nie wiedzialem kolezanki i koledzy ze mam takie ladne auto :!:
umylem auto, wytarlem do sucha uszczelki, popsikałem tym shitem z shella i niestety przmarzło znow. kit, trudno. ale jednak sprawdzone metody zabezpieczania uszczelek w postaci smarowania wazeliną sa najlepsze. niestety nie mam wazeliny. ma ktos?

na forum gej pl mają :lol: :wink:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: