Wysany: 2007-12-28, 13:03 Alternator w m40 i m42 - jest taki sam?
Koledzy, pytanko jak w temacie: Czy alternator z e30 m40 91' będzie pasował do e36m42 92' ? sprawdzałem na realoem.com ale tam jest coś nie teges chyba bo tam w e36 jest inny alternator na szerszy pasek już, podczas gdy w starszym ISe e36 widać że jest taki na wąski pasek- łudząco podobny do m40.
Przerabiał ktoś temat?
pozdro
Nie zrozumieliśmy się:) e 36 m42 patrzyłem i optycznie jest taki sam, nie zaglądałem do numerów, wtyczek itp. i świta mi że powinienem mieć alternator od e30 m40 i mogłbym sobie przełożyć tylko nie chce mi się na darmo kręcić..
Wysany: 2007-12-29, 19:32 Re: Alternator w m40 i m42 - jest taki sam?
Frycek napisa/a:
sprawdzałem na realoem.com ale tam jest coś nie teges chyba bo tam w e36 jest inny alternator na szerszy pasek już
Rysunkami w realoem sie nie sugeruj, bo czesto sa uproszczone i nie oddaja rzeczywistego wygladu czesci - sa tylko pogladowo, zebys wiedzial jak to mniejwiecej wyglada. Np na rysunku zawieszenia M3 E30 sa piasty z 4 otworami na sruby, jak w zwyklej E30, chociaz M3 ma 5 srub.
sprawa rozwiązana ale napiszę -może komuś się przyda.
Nie zdążyłem przeczytać waszych odpowiedzi ale pomyślałem że spróbuje a więc:
Alternator sam w sobie jest trochę inny ma inną obudowę itp. ale mocowania są dokładnie te same, prąd prawdopodobnie też niczym się nie różni.. Jedyna różnica to rolka, ta w e36 miała troche większe odsadzenie od alternatora. ALE mogło to wynikać z faktu iż w e36 mam klimę a w e-30 nie było..
A tak wtrącając do tematu to zmieniłem go na inny ponieważ naprawa starego w firmie Autovolt nic nie dała (a kosztowała 240zł).
Temat możemy zamknąć.