Grzesiek, podpora jak i inne elementy już są wymienione na nóweczki a właśnie przed chwilką zadzwonił mój kumpel z warsztatu i mówi że przyczyną drgań jest krzyżak, zastanawia mnie to i dlatego pytam
_________________ Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
Drops....
Wymienione zostały wszystkie elementyy gumowe, nowe sprzęgło gumowe itp.
Jedynie co zostało to poduszki pod skrzynią, ale sa w bdb stanie.
Wał nie był ruszany więc odpada.
Do głowy przychodzi mi jeszcze półośka, gdyż jakiś czas temu rozleciał się dyfer i to mogłoby być przyczyną ( większe obciążenie albo cosik ).
Dla nie wtajemniczonych to chodzi o drgania pojawiające się w przedziale 2,5tyś obr.
No nic, rozbiorzemy półośkę i dam znać a waszym zdaniem to może to być to
Pzdr
Link do mojego postu: http://beemka-klub.pl/for...ghlight=#191555
Miałem podobny problem, a rozwiązaniem okazała się wymiana tulei stalowo-gumowych tylnej belki (silentblock- jakoś takoś) Po tym ucichło i pozostał niewielki szum ale to podobno od opon/kół Jeśli drgania pochodziłyby od wału/krzyżaków to byłoby to odczuwalne na skrzyni biegów/drążku zmiany biegów. Pozdro
Ostatnio zmieniony przez sowin19 2008-01-07, 21:46, w caoci zmieniany 1 raz
Panowie HELP
Wymienione zostało:
- tulejki na tylnym moście
- poduszki silnika nowe
- łącznik skrzyni i wału nowy
- podpora nowa
Sprawdzone zostało:
- poduszki pod skrzynią idealne
- wał wyważony na maszynie IDEALNY
- półośki zdjęte, sprawdzone - ok ( bez półosiek też drgało dlatego dałem wał do wyważenia )
Jak wał był na sprawdzeniu zakręciliśmy bez wału, i nic nie drgało.
Nie wiem, może podmienić wał
Co jeszcze sprawdzić...
Pomijam fakt że portfel chudnie w oczach, ale ta bezradność mnie zabija
HELP
Ostatnio zmieniony przez Tymon 2008-01-08, 14:20, w caoci zmieniany 1 raz
Tymon, a próbowałes odwrótnie założyc niz wczesniej zakładales ten łacznik skrzyni i wału
podmiana wału na tez dobry pomysl bo w sumie innego juz nie ma ....
patrzyłes co sie dzieje z wałem gdy tak trzesie moze on ma za duzy luz na wielowypuscie co sie łacza obie czesci sprubuj wał rozkrecic -wydłuzyc zeby wielowypust bardziej sie wsunał
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
A w belce tuleje
Łączenie na wielowypuście powinno być ruchome tzn. ta nakrętka nie powinna być skręcona na chama
Ostatnio zmieniony przez sowin19 2008-01-08, 20:26, w caoci zmieniany 1 raz
xvc Poszukaj zanim napiszesz !!! Admin of: beemka.pl
Pomg: 1 raz Doczy: 26 Wrz 2005 Skd: Warszawa / Sulejówek
Wysany: 2008-01-09, 09:42
pojedz do specjalistycznego zakladu i niech Ci wywaza wal bo to tez wazne.
jesli go rozpioles, a przy wymianie podporu napewno rozpioles, to mozliwe ze nie zostal zlozony tak jak nalezy ;)
gdzies podobno w zabkach pod wawa sa od tego magicy :) ale w sumie nie spojrzalem skad jestes tak wiec nie wiem czy dobrze radze ;)
pozdr!
_________________ ---------------
BMW! nie peugeot, citroen, czy inne "coś".. poprostu beemka!
..:: BEEMKA.PL ::.. <--zapraszam tutaj!!!
---------------
Książka podaje 16-24Nm. Nie wiem czy to dużo,czy mało Mechanik (który lubi i zna się na BMW) powiedział, że powinno być ruchome a nakrętka nie na chama. i w środku pod nakrętką na wielowypuście powinna być guma z wielowypustem. Na pewno wał ci się nie rozjedzie (bo nie ma gdzie), dokręć ją z czuciem, ale najpierw wyczyść i nasmaruj wielowypust.
xvc Poszukaj zanim napiszesz !!! Admin of: beemka.pl
Pomg: 1 raz Doczy: 26 Wrz 2005 Skd: Warszawa / Sulejówek
Wysany: 2008-01-10, 10:08
Pamietam, ze w swojej 325 e30 w przeciagu miesiaca zarżnołem 3 dyferki i 3 podpory wału.
po tych przygodach lekkie drganie czy buczenie stalo mi sie tak znajome i bliskie,
ze bez problemu udalo mi sie wmowic samemu sobie: "ze tak juz ma byc" :)))
zycze powodzenia
pozdr!
_________________ ---------------
BMW! nie peugeot, citroen, czy inne "coś".. poprostu beemka!
..:: BEEMKA.PL ::.. <--zapraszam tutaj!!!
---------------
sowin19, dzięki wielkie
Udało mi się zdobyć manualki do tych wszystkich czynności, gdzie są opisane wszystkie zagadnienia związane z wymianą podpory wału, czy to ogólnie z demontażem wału.
U mnie jest tak:
- tulejka zaciskowa na wieloklinie ( łączeniu wału ) jest dokręcona na maxa - i to jest źle ma być 17NM .
- plus do tego dochodzi odpowiednie dokręcenie śrub ( NM) oraz naciąg i ustawienie podpory wału.
Najgorsze jest to, że firma która wyważała mi wał nie oddała śrubek i musiałem zmówić nowe, odbiór dopiero jutro jak tu się nie rzucić pod pociąg
Zdam relację lada dzień.
Pzdr
Witam
Okazało się iż przyczyną była następująca rzecz, na załączonym poniżej zdjęciu, pozycja o nr 13 była dokręcona na maxa, a to źle bo musi być 17NM żeby wał na wieloklinie, mógł pracować w wielowypuście.
DO tego dochodzi jeszcze odpowiednie ustawienie podpory wału.
Teraz moja niunia chodzi jak ta LALA
Pozdrawiam i mam nadzieję że może się przydać.
Dzięki wszystkim za poradę.
Tymo
Witam pozwolicie ze sie przyłącze do tematu... a miaowicie u mnie występuje takie drganie przy predkości 60-75km/h potem ustaje mechanik sprawdzal sztywność walu i wszystko jest ok czy to moze byc ten elemnt nr 13 z rysunku powyzej Mechanik twierdzi ze wal do wywazenia trzeba dac ale niechce bez potrzeby w koszty sie ladowac