BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jak wyciągnąć tuleje z belki tylnej i potem je włożyć ?
Autor Wiadomo
Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2008-01-15, 22:24   Jak wyciągnąć tuleje z belki tylnej i potem je włożyć ?

Witam

Czy znacie jakieś patenty aby te pieprzone tuleje wyjąć z belki a później łatwo je włożyć bez potrzeby wyciągania całej belki z samochodu i robienia tego na prasie ?

Pozdrawiam
Paweł

Sonny 

Pomg: 4 razy
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: cze100chowa
Wysany: 2008-01-15, 22:53   

musisz je wypalic, potem wyciac, a wklada , a raczej wciaga sie za pomoca sruby i odpowiednich tuleji.

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2008-01-15, 23:57   

E tam bez żadnego wypalania. Da się zrobić to na aucie, ale prościej jest to wyciągnąć i zrobić na prasie. Jutro poszukam u wroga zdjęć specjalistycznego przyrządu do tej operacji.

E30 + E91

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-01-16, 03:07   

Na tym forum jest to dobrze opisane: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=628

Blondyn 320i 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 6 razy
Doczy: 06 Maj 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2008-01-16, 08:15   

Bagor napisa/a:
Na tym forum jest to dobrze opisane: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=628

Możesz skorzystać z tego opisu. Osobiście u Siebie robiłem tak przyżąd i nim wyjmowałem tuleje bez wyciągania belki. Ciężko było ale się udało. Musisz uważać bo jeżeli nie miałeś ich wcześniej wymienianych, to tuleje były wklejane w nadwozie za pomocą farby lub klej (niebieskiego) i podczas wybijania z nadwozia jedna tuleja ułamała się zostawiając swój kawałek w nadwoziu- trzeba było ją frezem na wiertarce usunąć. żęby było Ci łatwiej je usunąć z belki wstrzyknij trochę ropy strzykawką z igłą pomiędzy tuleję a belkę np. dzień wcześniej. będzie Ci łatwiej ją wyjąć z belki bez wypalania.

Mała rada co do wkładania w belkę nowych tulei. Wsuwaj je na olej roślinny. Jest o wiele łatwiej niż w z olejem silnikowym bo jest rzadszy i nie niszczy gumy :)

Taki przyrząd zrobiłem sobie sam z małą pomocą spawacza. Jak będe miał chwilkę jutro z rana to opisze jak go zrobić. Żadna filozofia, a jego koszt to ok. 40zł.

Powodzenia
Ostatnio zmieniony przez Blondyn 320i 2008-01-16, 08:18, w caoci zmieniany 1 raz  

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2008-01-16, 09:40   

A czy wyjąć całą beleczkę to dużo roboty w praktyce ? Bo teoretycznie to wydaje mi się że trzeba odkrecić wał, przewody hamulcowe i cztery śruby na których się belka trzyma i amortyzatory.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2008-01-16, 11:08   

W praktyce mega dużo roboty, musisz ściągnąc most, w sumie nie musisz ale bez sensu naciągac sie po prasie z mostem przy belce :) wahacze czeba odkręcić a miejsca nie ma tam zawiele no i w sumie tyle, dobrze jest mieć drugiego człowieka do pomocy, w sumie da sie samemu ale szybciej napewno będzie jak ktoś pomoże, żadna przyjemność samemu ściągać i zakładać dyfer

Przy okazji powiedzcie mi, wymieniłem zawias, z tyłu mam około -50 a miałem przedtem zawias M-technic no i coś mi stuka z tyłu, tak jakby coś udeżało o nadwozie, dzieje sie tak tylko na szybkim przejeźdzaniu po dziurach, zauważyłem że właśnie tuleje od belki sie zerwały i leży belka na dolnej podstawie :D w tym tygodniu to wymieniam tylko tak sie zastanawiam czy to może wydawać taki dziwięk bo na poprzednim zawiasie było wszystko ok, wyjechałem z garazu i odrazu zaczeło sie nabijać

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz
Ostatnio zmieniony przez Lord Lukasz 2008-01-16, 11:09, w caoci zmieniany 1 raz  

Blondyn 320i 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 6 razy
Doczy: 06 Maj 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2008-01-16, 11:30   

Lordzie może tak się stać. U mnie tak napitalało jakby amorów wogóle nie było. A powód może być taki że jak auto podnosiłeś do góry podkładając żabę pod poduszkę belki i była już sparciała ze starości to się zerwała. I stąd ten efekt "nagłośći" :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: