Pomg: 9 razy Doczy: 05 Mar 2008 Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2008-10-30, 12:18 Usunięcie odmy z dolotu
Witam.
Planuje zrobić cos takiego jak w temacie, silnik to m42b18, czy ktoś robiłcoś takiego?? wiadomo, odma jest podłączona do gumy dolotu, i podaje tam w jakis sposób ciepłe powietrze..jak to obejść?? jak ją wywalić z tego dolotu?? widziałem ludzie pakuja jaieś filterki na wyjscie tuż z pokrywy zaworów..a co z resztą turek?? ma ktos moze jakies instrukcje do tego??jakies porady??patenty??
PS.nie piszcie mi tylko że to nic nie da i że nie zgodne z przepisami...wiem swoje i tak nie posłucham głupich docinków
Przepisy przepisami - i tak nikt tego sprawdzał nie będzie czy odmę masz podpiętą czy nie Zgodnie z Twoją prośbą nie napiszę że to nic nie da - bo nie da Jeśli faktycznie chcesz zrobić taki "tjunink" to nie zakładaj żadnych filtrów tylko zrób sobie jakąś ładną puszkę gdzie wprowadzisz odmę (puszkę podziuraw by spaliny mogły swobodnie z niej wylatywać ale tak żeby kropelki oleju mogły się w niej gromadzić). Zatkaj sobie też wejście odmy do kolektora by silnik nie ciągnął "lewego" powietrza.
.....dajesz sobie ręke uciąć że będzie wszystko prawidłowo banglać???? a może nie tak..zapłacisz mi za remont silnika??
Widziałes kiedyś co sie pod maską dzieję jak odmę zapchasz??
A UMIESZ CZYTAĆ
WIESZ CO TO WEJŚCIE
A MOŻE MASZ PROBLEMY Z ROZRÓŻNIENIEM WEJŚCIA I WYJŚCIA
Nie wiem dokładnie jak wygląda odma w is-e ale zasada we wszystkich autach jest taka sama, chodziło mi byś zatkał sobie wejście odmy do kolektora/przepustnicy a nie jej wyjście z pokrywy zaworów (bloku silnika)
Wiejski Filozof
Naucz się czytać ze zrozumieniem bo chyba jest Ci to obce
Wysany: 2008-10-30, 13:11
Dobra pominiemy uwagi i porady tego pana ,
next...
PS.. miastowy burżuj się odezwał ..słuchaj dalej tego swojego wodza ...jak mu tam?? Danio i kibel??
W przypadku niedrożności odpowietrzenia w skrzyni korbowej bardzo szybko tworzy się nadciśnienie i olej wyrzucany jest z silnika przez najsłabszy element - uszczelnienia. Jeśli uszczelniacz został wypchnięty z gniazda, możemy być prawie pewni, że jest to wina zatkanego odpowietrzenia.....O zatkaniu odmy świadczy także wypchnięty bagnet do sprawdzania poziomu oleju.
całkiem niedawno widziałem przypadek zatkania [wejścia(dokładnie tak jak piszesz, wejście do przepustnicy)] odmy...żeby było zabawniej ..w beemwy .. nie m iło sie zrobiło pod maską...tak oleisto,brudno i w silniku głośno..
PS.2 Może i jestem ze wsi ale potrafie się zachować, Ty za to wielki miastowy i brak Ci jakiejkolwiek ogłady więc od wiejskich filozofów to wyzywaj sobie siebie przed lustrem, bo świrujesz pawiana
_________________ Wszystko do e30 504-413-297
Ostatnio zmieniony przez bono20002 2008-10-30, 13:12, w caoci zmieniany 1 raz
Nie twierdze ze jesteś ze wsi. Sądząc po podpisie w Twoim avatarze to mieszkasz w mieście bo Mińsk Mazowiecki i Otwock to miasta (wiejski filozof to takie powiedzenie).
Ale Ty jesteś uparty ciągle nie rozumiesz (albo nie chcesz zrozumieć) o czym ja mówię. Powtarzam jeszcze raz - rura odmy ma dwa końce - jeden to wyjście z bloku bądź pokrywy zaworów albo i z jednego i drugiego a drugi to wejście do kolektora ssącego bądź kanału dolotowego przed przepustnicą. Odmę chcesz sobie wypuścić gdzieś tam do puszki tak jak to pisałem powyżej a co zrobisz z "luźnym" króćcem w kolektorze dolotowym ZATKASZ bo inaczej silnik będzie źle pracował. Prościej nie potrafię tego wytłumaczyć. Nie kazałem Ci zatykać odmy (bo tego nie można zrobić) tylko luźny króciec.
Ostatnio zmieniony przez speed 2008-10-30, 13:28, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: 2008-10-30, 13:44
speed napisa/a:
Nie twierdze ze jesteś ze wsi. Sądząc po podpisie w Twoim avatarze to mieszkasz w mieście bo Mińsk Mazowiecki i Otwock to miasta (wiejski filozof to takie powiedzenie).
Darujemy to sobie.
speed napisa/a:
Ale Ty jesteś uparty ciągle nie rozumiesz (albo nie chcesz zrozumieć) o czym ja mówię. Powtarzam jeszcze raz - rura odmy ma dwa końce - jeden to wyjście z bloku bądź pokrywy zaworów albo i z jednego i drugiego a drugi to wejście do kolektora ssącego bądź kanału dolotowego przed przepustnicą. Odmę chcesz sobie wypuścić gdzieś tam do puszki tak jak to pisałem powyżej a co zrobisz z "luźnym" króćcem w kolektorze dolotowym ZATKASZ bo inaczej silnik będzie źle pracował.
zgadzam się z Tobą ,tylko ze nie wiem czy wiesz ale w m42 nie jest np tak proste jak w m10... i tu jest cały ból, bo zrobisz jeden krok nie tak i masz fontannę olejową.. żeby to było tak proste ... nie pytałbym się..
W ISie masz tak:
-Wyjście z pokrywy
-jakiś śmieszny trójnik pod kolektorem - idzie rurka do silniczka krokowego , do gumy dolotu
-Wejście do przepustnicy połączone z tym trójnikiem pod kolektorem. (to jak sie zapchało to ch..j... olej w górę idzie.
speed napisa/a:
Prościej nie potrafię tego wytłumaczyć. Nie kazałem Ci zatykać odmy (bo tego nie można zrobić) tylko luźny króciec.
Odma jest tylko z pokrywy zaworów Nie ma wyjścia też z bloku silnika
Dobra to mamy tak odmę do puszki, a dalej, myślę że można by podać mu do dolotu tam gdzie była kiedyś odma czyste powietrze ale takie przed przepływomierzem.
p.s. Pewnie że nie chciałem źle
silnik krokowy jest polaczony bezposrednio z dolotem za przeplywomierzem
obroty biegu jalowego nadal stabilne, nie widze zadnych zmian procz tego ze przepustnica jest czysta
no, panie mucha o to mi chodziło... to juz coś....
co do zmian.... chodzi tu własnie o czystą przepustnicę i o to żeby auto (jak to ktoś pięknie napisał) nie oddychało swoimi bąkami
PS ..to u ciebie to zobaczyłem kiedyś a później sie zastanawiałem kto to miałten patent .... no i elektryczny wiatrak... że tak powiem troche ściagam od Ciebie
Cypisek napisa/a:
bono20002, pięknie się wyrażasz. speed dobrze mówi. A ty najpierw rozłóż ten dolot razem z odmą zobacz o co tam chodzi, a dopiero potem zacznij się awanturować.
W m42 da się poza tym zrobić coś więcej, ale chyba daremne będą moje słowa....
Jakies wybory na moderatorów sie zbliżają czy co?? punkty zbierasz?? na jaką kartę nabijasz?? bp, orlen??
EDIT ; sorry zapomniałem, nie zauwazyłem..juz nim jestes...dasz mi nartę tylko za które słowo ranking jest??
_________________ Wszystko do e30 504-413-297
Ostatnio zmieniony przez bono20002 2008-10-31, 09:20, w caoci zmieniany 2 razy
silnik krokowy jest polaczony bezposrednio z dolotem za przeplywomierzem
obroty biegu jalowego nadal stabilne, nie widze zadnych zmian procz tego ze przepustnica jest czysta
no, panie mucha o to mi chodziło... to juz coś....
co do zmian.... chodzi tu własnie o czystą przepustnicę i o to żeby auto (jak to ktoś pięknie napisał) nie oddychało swoimi bąkami
PS ..to u ciebie to zobaczyłem kiedyś a później sie zastanawiałem kto to miałten patent .... no i elektryczny wiatrak... że tak powiem troche ściagam od Ciebie
Cypisek napisa/a:
bono20002, pięknie się wyrażasz. speed dobrze mówi. A ty najpierw rozłóż ten dolot razem z odmą zobacz o co tam chodzi, a dopiero potem zacznij się awanturować.
W m42 da się poza tym zrobić coś więcej, ale chyba daremne będą moje słowa....
Jakies wybory na moderatorów sie zbliżają czy co?? punkty zbierasz?? na jaką kartę nabijasz?? bp, orlen??
EDIT ; sorry zapomniałem, nie zauwazyłem..juz nim jestes...dasz mi nartę tylko za które słowo ranking jest??
Nie jestem moderatorem i nie mam zamiaru nim być, ale tak czy inaczej u mnie masz -
Wysany: 2008-10-31, 14:25
Kur... a zamknijcie juz
ten temat bo coraz mądrzejsi sie udzielają , co chciałem się dowiedziałem tyle.. ... A jak dymu szukacie.. to na zabawe na wioskę... sztachety w dłoń.
Cytat:
A tak naprawde o co Ci chodzi skor bluzglasz na kogos ktoo probuje Ci pomoc moze to kwestia wychowania.
Gdzie widzisz jakis bluzgi pokaż mi choć jeden na kogoś ..... masz jakis uraz z dzieciństwa z tymi bluzgami czy jak..
Kur... a zamknijcie juz
ten temat bo coraz mądrzejsi sie udzielają , co chciałem się dowiedziałem tyle.. ... A jak dymu szukacie.. to na zabawe na wioskę... sztachety w dłoń.
Cytat:
A tak naprawde o co Ci chodzi skor bluzglasz na kogos ktoo probuje Ci pomoc moze to kwestia wychowania.
Gdzie widzisz jakis bluzgi pokaż mi choć jeden na kogoś ..... masz jakis uraz z dzieciństwa z tymi bluzgami czy jak..
Kur... a zamknijcie juz
Cytat:
Przepraszam ale z Twych wypowiedzi wynika że sam dymu szukasz dodając jakieś przysrywki - aby kogoś obrażać wystarczy użyć takiego tonu wypowiedzi jak Ty.