BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E46] 330xd > Napęd przedni: półoś, guma czy przegub?
Autor Wiadomo
arteck 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 29 Lip 2008
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-02-25, 00:17   [E46] 330xd > Napęd przedni: półoś, guma czy przegub?

Coś się dziać zaczęło przy prawym przednim kole... Dziś jadąc poczułem w pewnych momentach lekkie drgania kierownicy wyraźnie majace swe źródło w prawym kole. Ponadto wydawało mi się, że słyszę jakby stuki z tym, że nie metaliczne a jakby "gumowe". Po dojechaniu do domu skręciłem koła aby coś dojrzeć no i dojrzałem rozwaloną gumę na półosi - tę przy kole. Mam chyba uzasadnione podejrzenia, że to jest własnie powód i sprawca dzisiejszego dziwnego zachowania...

W zwązku z tym mam pytanie...

Co padło? Czy tylko guma? Czy cała półoś? Co należy wymienić?

Czy musze kupić całą półoś - część nr.1 :
http://www.realoem.com/bm...516&hg=31&fg=20

Czy może sam przegub:
http://www.allegro.pl/ite...w_e46_wawa.html

Będę zobowiązany za wszelkie rady czy sugestie...

P.S. Jak długo można jeździć z takim uszkodzeniem? Bo przecież pewnie gdy zamówię części będę musiał na nie trochę poczekać - nie leżą w sklepie na półce jak polędwica w mięsnym :)

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2009-02-25, 06:33   

Jeśli już telepie kołem to wymień cały przegób bo już się rozwalił i wymiana osłony nic nieda.
A jak potraktujesz delikatnie auto to te kilka dni wytrzyma zanim części będą.

Kuner 
mkauto.pl

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Lut 2009
Skd: Raszyn / Warszawa
Wysany: 2009-02-25, 15:46   

skręć kołami na maksa w tę stronę z której jest rozwalona osłona i rusz - jeśli słychać trekotanie w rytm ruszania to padł przegub i tylko jego wymiana wystarczy. Bardzo rzadko zdarza się (czytaj - nigdy się nie spotkałem a tylko słyszałem) żeby do wymiany była cała półoś która nie ma podpory (w peugeotach i citroenach prawa półoś ma podporę która jak się rozwala to telepie całym autem i rozwala ona półoś). Zatem zmieniaj przegub i powinien być spokój.

arteck 

Wysany: 2009-02-25, 16:01   

Kuner napisa/a:
skręć kołami na maksa w tę stronę z której jest rozwalona osłona i rusz - jeśli słychać trekotanie w rytm ruszania to padł przegub i tylko jego wymiana wystarczy. Bardzo rzadko zdarza się (czytaj - nigdy się nie spotkałem a tylko słyszałem) żeby do wymiany była cała półoś która nie ma podpory (w peugeotach i citroenach prawa półoś ma podporę która jak się rozwala to telepie całym autem i rozwala ona półoś). Zatem zmieniaj przegub i powinien być spokój.

Jeszcze nie terkocze..przynajmnie przy otwartym oknie podczes ruszania jeszcze nie słyszę...Czyli nie jest tak źle...

Tak czy inaczej w piątek rano umówiony jestem w warsztacie specjalizującym się w przegubach...maja na składzie do 330xd...także dam chyba rade dojechac tam? :)

Dzięki za pomoc....

Kuner 
mkauto.pl

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Lut 2009
Skd: Raszyn / Warszawa
Wysany: 2009-02-25, 16:15   

dojedziesz bez problemu :) Napisz co i jak było - chętnie się dowiem :)

arteck 

Wysany: 2009-02-25, 16:19   

Kuner napisa/a:

Oczywiście!

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2009-02-25, 20:29   

zobacz bo moze oslona tylko oslona... moze po prostu swirowales na sniegu i felgi zabily sie sniegiem (od hamulcow stopil sie troche a od mrozu przymarzl) i kola sa nie wywazone... objaw taki ze telepie kierownica na maksa im szybciej jedziesz tym bardziej...

arteck 

Wysany: 2009-02-27, 12:51   

Kuner napisa/a:

No cóż - prawy zewnętrzny przegub już poszedł na złom...zacinał się - trochę na sucho pochodził...Został wymieniony. Z lewej strony dla świętego spokoju wyminiłem zewnętrzny i całe szczęście, że zajrzeliśmy głębiej - przgub wewnetrzny miał rozerwaną gumę i też na półsucho już chodził. Jednak był do uratowania. Ten facet od przegubów jednak sie na nich zna...bez stresu daje patrzec sobie na ręce a efekt jego pracy - cała półośka jak nowa. Co prawda nie należy chwalić dnia przed zachodem słońca ale myslę, że będzie wszystko ok...gwarancji facet udziela na 1 rok, więc...

Tak czy inaczej...za obie strony (2 nowe przeguby + renowacja 1 wewnetrznego) zapłaciłem trochę więcej niż połowę tego co musiałbym wysupłać na jedną półośke bez montażu... :)
Ostatnio zmieniony przez arteck 2009-03-02, 11:18, w caoci zmieniany 2 razy  

hakito 

Doczy: 12 Sie 2009
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-08-12, 23:23   

Arteck!
podrzuć kontakt do magika od przegubów - jakoś nie znalazłem danych na allegro - aukcja jest już w archiwum

arteck 

Wysany: 2009-08-13, 10:17   

hakito napisa/a:
Arteck!
podrzuć kontakt do magika od przegubów - jakoś nie znalazłem danych na allegro - aukcja jest już w archiwum

Wysłałem mailem...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: