BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wolne obroty E30
Autor Wiadomo
Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-07-23, 12:24   Wolne obroty E30

Otóż objaw jest taki:
zimny silnik - trzyma 800 obrotów (licznik obrotomierza jest w pozycji poziomej)
jak tylko silnik się nagrzeje obroty spadają do 550-600 i czuć ze jest to trochę za mało, samochód lekko się trzęsie.

wymienione:
- kable WN
- świece
- palec rozdzielacza
- kopułka rozdzielacza
- czujnik temperatury (do komputera)

Sprawdzone
- krokowy (na 3 inne)
- przepływka
- szczelność dolotu (bardzo dokładnie, różnymi metodami: wizualnie, gazem w aerozolu, pędzelkiem nasączonym benzyną)
- czujnik położenia przepustnicy (wyregulowany tj. zamknięta przepustnica na dwóch pinach 0, po otwarciu skacze do nieskończoności a przy maksymalnie otwartej, na dwóch pozostałych pinach 0)
- czujnik położenia wału

np. próbowałem zrobić takie coś, bo na przepustnicy jest taka śrubka którą można ustawić pozycje przepustnicy w pozycji spoczynkowej, i po odłączeniu czujnika położenia przepustnicy, udało mi się wyregulować na mniej więcej około 850 obrotów, no ale nie jest to rozwiązanie, tylko obejście problemu

Dodam że jest to bardzo nie przyjemne, bo np. nie da rady jechać np. na jedynce bez dodawania gazu, samochodem szarpie i mam wrażenie ze zaraz zgaśnie, tak samo hamowanie silnikiem, jest bardzo "drastyczne" .

Wszystko to nie ma miejsca jak używam mojego obejścia, ale mimo wszystko chciałbym zdiagnozować problem i go usunąc.

pozdrawiam.

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2009-07-24, 22:49   

Ktoś temat poruszał teraz na forum tyle że dotyczy is-a, ale ten sam przypadek może być także u Ciebie.

Ajnalski 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 15 Kwi 2008
Skd: Głuchołazy
Wysany: 2009-07-24, 22:53   

ja mam pomysł ! bo chyba z tego co czytam tego jeszcze nie robiłeś.
Koło aku masz wtyczke odsondy lambdy,odepnij ją i wtedy spróbuj pojedzić ..W moim is za wszelkie problemu z obrotami odpowiadała sonda .odpiełe spadło spalanie i obroty przestały wariowac

kavka 

Pomg: 1 raz
Doczy: 04 Mar 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2009-07-25, 00:40   

A czy jazda z odpiętą sondą grozi jakimiś konsekwencjami dla silnika ?? :) Bo też odpiąłem w moim ISie i obroty dalej świrują , spalanie bez zmian ale dopiero jak przeczytałem ten temat to przypomniałem sobie że ją odpiąłem i sie zastanawiam czy jazda z wypiętą sondą jest szkodliwa :)

Jaworzno LanS SQUAD :D

bąku 

Pomg: 1 raz
Doczy: 13 Cze 2009
Skd: W-wa
Wysany: 2009-07-25, 06:46   

komputer pracuje w trybie awaryjnym ponieważ niedostaje wiadomosci na temat skladu spalin a więc niemoże ustawić mieszanki natomiast gdy wchodzi w tryb awaryjny ma w nim ustaloną miesznke i z tego ustawienia korzysta

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-07-26, 15:27   

A czy uniwersalne sondy lambda:
sonda 1
sonda 2
sonda 3

Warto w to inwestować, czy lepiej kupić dedykowana, której ceny wahają się od 320 zł do 500zł

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2009-07-26, 19:37   

Ja miałem taką sondę kupioną zaraz jak nabyłem auto , czyli w 2004 roku. Do marca tego roku pracowała poprawnie , została urwana na muldzie lodowej.

kaczoro 

Doczy: 10 Pa 2009
Skd: Jastrzębie Zdrój
Wysany: 2009-10-10, 09:32   

Witam! Podepnę się pod temat :]

A jakie są objawy odpiętej sondy lambda w m20b25?
Jestem po przekładce takiego silnika i nie mam podpiętej lambdy (wydech mam bez kata i bez miejsca na sondę). Dodam, że telepie mi silnikiem na wolnych obrotach i czuć z wydechu, że mieszanka jest za bogata...

Zaworas 

Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Łódz
Wysany: 2009-10-10, 19:17   

Według tego co ja zaobserwowałem to objawem zepsutej albo odłaczonej sondy lambda jest zawsze podejrzanie duze spalanie. Do tego czasem dochodzi niechętna reakcja na pedał gazu ale zalezy od auta.

Nie znam napięc i oznaczen kabli w twojej sondzie ale podpowiem ci ze mozna ja bez zadnego komputera miernikiem sprawdzic tak z grubsza. Moze ktos wie to mogłby podpowiedziec co do czego sprawdzic.

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2009-10-10, 19:20   

kaczoro napisa/a:
Witam! Podepnę się pod temat :]

A jakie są objawy odpiętej sondy lambda w m20b25?
Jestem po przekładce takiego silnika i nie mam podpiętej lambdy (wydech mam bez kata i bez miejsca na sondę). Dodam, że telepie mi silnikiem na wolnych obrotach i czuć z wydechu, że mieszanka jest za bogata...

A silnik był z wersji z sondą? Jeśli tak to najlepiej chyba zmienić wydech na taki z miejscem na sonde pozakładać wszystko jak fabryka przykazała i powinno działać a potem jeśli problem będzie występował szukać problemu.
Co do parametrów sondy i jej mierzenia na forum są podane wartości, trzeba poszukać.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

kaczoro 

Doczy: 10 Pa 2009
Skd: Jastrzębie Zdrój
Wysany: 2009-10-10, 20:14   

Tak, silnik pierwotnie był z lambdą...
Zastanawiam się też, tak czysto hipotetycznie, czy np. podmiana kompa na taki z wersji bez lambdy i kata by rozwiązała sprawę :roll:

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2009-10-10, 20:21   

Nie pamiętam już teraz czy czasem kompy nie różnią się wtyczkami. Musiałbyś poszukać na forum.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: