Witam. Zabieram się za remont mojego silnika w rajdówce (e30 318iS m42b18). Mam pomierzony wał korbowy ale nie wiem jakie panewki założyć.
Wał nie będzie szlifowany bo nie ma takiej potrzeby. Trzyma wartości 44,98-44,99 i 59,97-59,98 mm.
W miminalnym wymiarze są dostępne 3 rodzaje panewek (żółte, zielone i białe). Zółte to najcieńsze a białe to najgrubsze panewki.
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-01-21, 23:10, w caoci zmieniany 1 raz
Dobrze średnice czopów wału, które podałeś to jedno ale... jak chcesz określić dobór odpowiedniej grupy selekcyjnej to powinieneś pomierzyć także średnice gniazd łożysk głównych w bloku oraz średnice otworów w stopach korbowodów. Chyba, że są grupy selekcyjne wybite na bloku i stopach korb. Następnie dzielisz przez dwa róznicę obu średnic i uzyskanym wynikiem jest luz promieniowy łożysko -czop wału.
Stosowane luzy to 0,011-0,058. Ja trzymam się 0,03
To tak teroetycznie a praktycznie to skręcasz wał w łożyskach z precikami plastigage i na podstawie ich odkształceń określasz luz jaki jest pomiedzy czopem a łożyskiem i na tej podstawie dobierasz łożyska lub szlifujesz wał do odpowiedniej średnicy.
Najlepiej to zlecić to profesjonalnemu szlifierzowi (renomowanej sprawdzonej szlifierni) w 3city ich nie brakuje choć są lepsi i gorsi... źle to ująłem... jedni mają lepszych drudzy gorszych pracowników bo cena akurat nie jest wyznacznikem jakości tych zakładów.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-01-15, 22:54, w caoci zmieniany 1 raz
Dobrze średnice czopów wału, które podałeś to jedno ale... jak chcesz określić dobór odpowiedniej grupy selekcyjnej to powinieneś pomierzyć także średnice gniazd łożysk głównych w bloku oraz średnice otworów w stopach korbowodów. Chyba, że są grupy selekcyjne wybite na bloku i stopach korb.
Po oczyszczeniu okazało się, że na stopach korbowodów są żółte kropki. Wał też ma żółte kropki.
MARAS napisa/a:
Następnie dzielisz przez dwa róznicę obu średnic i uzyskanym wynikiem jest luz promieniowy łożysko -czop wału.
Stosowane luzy to 0,011-0,058. Ja trzymam się 0,03
To tak teroetycznie a praktycznie to skręcasz wał w łożyskach z precikami plastigage i na podstawie ich odkształceń określasz luz jaki jest pomiedzy czopem a łożyskiem i na tej podstawie dobierasz łożyska lub szlifujesz wał do odpowiedniej średnicy.
Najlepiej to zlecić to profesjonalnemu szlifierzowi (renomowanej sprawdzonej szlifierni) w 3city ich nie brakuje choć są lepsi i gorsi... źle to ująłem... jedni mają lepszych drudzy gorszych pracowników bo cena akurat nie jest wyznacznikem jakości tych zakładów.
Silnik składa mój kolega natomiast całośc obróbki mechanicznej robi Pałucha i wg. niego powinniśmy złożyć wał na żółtych panewkach, bo będziemy mieli wtedy większy luz i grubszy film olejowy.
Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Pozdrawiam
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
Nie ma za co od dawna przygladam sie Twojemu projektowi. Raz nawet próbowałem go dogonić na obwodnicy... seryjnym ISem... niestety bez rezultatu
Pozdro Maras
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Nie ma za co od dawna przygladam sie Twojemu projektowi. Raz nawet próbowałem go dogonić na obwodnicy... seryjnym ISem... niestety bez rezultatu
Pozdro Maras
A to dziwne bo na moim moście mam V max tylko 169 km/h
pozdrawiam
nie chodziło mi o prędkość maxymalną tylko jak się zbierał przy wjeżdżaniu na obwodnicę na wysokości Straszyna.
nie chodziło mi o prędkość maxymalną tylko jak się zbierał przy wjeżdżaniu na obwodnicę na wysokości Straszyna.
Chyba że tak.
Muszę przyznać że po wymianie wałków na Schricki i założeniu krótkiego mostu przyspieszenie znacznie się poprawiło Hamownia wypluła 155 koni przy 7200 obr/min. Teraz mamy jeszcze troche planów co do silnika, zobaczymy co z tego wyjdzie jak go poskładamy.