BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[M42]Grupy selekcyjne panewek
Autor Wiadomo
złomek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Gru 2006
Skd: 3miasto
Wysany: 2010-01-15, 08:04   [M42]Grupy selekcyjne panewek

Witam. Zabieram się za remont mojego silnika w rajdówce (e30 318iS m42b18). Mam pomierzony wał korbowy ale nie wiem jakie panewki założyć.
Wał nie będzie szlifowany bo nie ma takiej potrzeby. Trzyma wartości 44,98-44,99 i 59,97-59,98 mm.
W miminalnym wymiarze są dostępne 3 rodzaje panewek (żółte, zielone i białe). Zółte to najcieńsze a białe to najgrubsze panewki.
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-01-21, 23:10, w caoci zmieniany 1 raz  

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-01-15, 22:53   

Dobrze średnice czopów wału, które podałeś to jedno ale... jak chcesz określić dobór odpowiedniej grupy selekcyjnej to powinieneś pomierzyć także średnice gniazd łożysk głównych w bloku oraz średnice otworów w stopach korbowodów. Chyba, że są grupy selekcyjne wybite na bloku i stopach korb. Następnie dzielisz przez dwa róznicę obu średnic i uzyskanym wynikiem jest luz promieniowy łożysko -czop wału.
Stosowane luzy to 0,011-0,058. Ja trzymam się 0,03
To tak teroetycznie a praktycznie to skręcasz wał w łożyskach z precikami plastigage i na podstawie ich odkształceń określasz luz jaki jest pomiedzy czopem a łożyskiem i na tej podstawie dobierasz łożyska lub szlifujesz wał do odpowiedniej średnicy.
Najlepiej to zlecić to profesjonalnemu szlifierzowi (renomowanej sprawdzonej szlifierni) w 3city ich nie brakuje choć są lepsi i gorsi... ;/ źle to ująłem... jedni mają lepszych drudzy gorszych pracowników bo cena akurat nie jest wyznacznikem jakości tych zakładów.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-01-15, 22:54, w caoci zmieniany 1 raz  

złomek 

Wysany: 2010-01-18, 12:32   

MARAS napisa/a:
Dobrze średnice czopów wału, które podałeś to jedno ale... jak chcesz określić dobór odpowiedniej grupy selekcyjnej to powinieneś pomierzyć także średnice gniazd łożysk głównych w bloku oraz średnice otworów w stopach korbowodów. Chyba, że są grupy selekcyjne wybite na bloku i stopach korb.

Po oczyszczeniu okazało się, że na stopach korbowodów są żółte kropki. Wał też ma żółte kropki.

MARAS napisa/a:
Następnie dzielisz przez dwa róznicę obu średnic i uzyskanym wynikiem jest luz promieniowy łożysko -czop wału.
Stosowane luzy to 0,011-0,058. Ja trzymam się 0,03
To tak teroetycznie a praktycznie to skręcasz wał w łożyskach z precikami plastigage i na podstawie ich odkształceń określasz luz jaki jest pomiedzy czopem a łożyskiem i na tej podstawie dobierasz łożyska lub szlifujesz wał do odpowiedniej średnicy.
Najlepiej to zlecić to profesjonalnemu szlifierzowi (renomowanej sprawdzonej szlifierni) w 3city ich nie brakuje choć są lepsi i gorsi... ;/ źle to ująłem... jedni mają lepszych drudzy gorszych pracowników bo cena akurat nie jest wyznacznikem jakości tych zakładów.

Silnik składa mój kolega natomiast całośc obróbki mechanicznej robi Pałucha i wg. niego powinniśmy złożyć wał na żółtych panewkach, bo będziemy mieli wtedy większy luz i grubszy film olejowy.

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Pozdrawiam

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-01-19, 00:19   

Nie ma za co od dawna przygladam sie Twojemu projektowi. Raz nawet próbowałem go dogonić na obwodnicy... seryjnym ISem... niestety bez rezultatu :wink:
Pozdro Maras

złomek 

Wysany: 2010-01-19, 13:14   

MARAS napisa/a:
Nie ma za co od dawna przygladam sie Twojemu projektowi. Raz nawet próbowałem go dogonić na obwodnicy... seryjnym ISem... niestety bez rezultatu :wink:
Pozdro Maras

A to dziwne bo na moim moście mam V max tylko 169 km/h ;)

pozdrawiam

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-01-19, 16:05   

nie chodziło mi o prędkość maxymalną tylko jak się zbierał przy wjeżdżaniu na obwodnicę na wysokości Straszyna. :wink:

złomek 

Wysany: 2010-01-19, 20:18   

MARAS napisa/a:
nie chodziło mi o prędkość maxymalną tylko jak się zbierał przy wjeżdżaniu na obwodnicę na wysokości Straszyna. :wink:

Chyba że tak.
Muszę przyznać że po wymianie wałków na Schricki i założeniu krótkiego mostu przyspieszenie znacznie się poprawiło :) Hamownia wypluła 155 koni przy 7200 obr/min. Teraz mamy jeszcze troche planów co do silnika, zobaczymy co z tego wyjdzie jak go poskładamy.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: