BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wymiana przedniego simmeringu wału w M20
Autor Wiadomo
MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-02-18, 13:09   Wymiana przedniego simmeringu wału w M20

Może ktoś ma jakiś link w stylu zrób to sam bo nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać ? Chodzi o wymianę simmeringów nr: 5 i 6

Z szóstką chyba nie będzie problemu ale jak się zabrać za piątkę ? Na przeszkodzie stoi ta wielka "śruba" na wale z dużym czerwonym znakiem zapytania :)

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2010-02-18, 13:10, w caoci zmieniany 1 raz  

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2010-02-18, 14:48   

Kolego. musisz zablokować koło zamachowe, pod rozrusznikiem masz otwór w bloku na wsadzenie jakiejś blokady (pręt średnicy 5-6mm) natrafisz na otwór w kole zamachowym kiedy silnik będzie ustawiony w pozycji GMP. Jak już zblokujesz koło, bierzesz nasadkę 22 albo 24 mm metrową rurę i jazda ; ]

E30 + E91

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2010-02-18, 14:58   

Dobrze wrzucić 5bieg i ktoś żeby jeszcze na hamulcu trzymał

[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen: [/move]

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2010-02-18, 15:04   

chemik211, nie przesadzaj, nawet na wyjętych silnikach to robiłem...

E30 + E91

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2010-02-18, 15:49   

Ja piszę z doświadczenia ,że nie trzeba blokować tylko wystarczy 5bieg i ktoś kto trzyma hamulec

[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen: [/move]

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-02-18, 16:05   

chemik211 napisa/a:
Ja piszę z doświadczenia ,że nie trzeba blokować tylko wystarczy 5bieg i ktoś kto trzyma hamulec

Spoko.... A jak silnik niema skrzyni ani koła zamachowego :D ? Normalny gwint jest na tej śrubie ?

szwangru2 

Pomg: 30 razy
Doczy: 13 Gru 2008
Skd: Grójec
Wysany: 2010-02-18, 16:20   

MAJSU napisa/a:
A jak silnik niema skrzyni ani koła zamachowego :D ?
to wkręc dwie śruby mocujące koło zamachowe i włóż pomiędzy nie solidny kształtownik .
MAJSU napisa/a:
Normalny gwint jest na tej śrubie ?
tak normalny odkręcasz w lewą stronę.

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2010-02-18, 18:26   

MAJSU napisa/a:
Spoko.... A jak silnik niema skrzyni ani koła zamachowego :D ?

Kij w szprychy ; ]

E30 + E91

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-02-18, 20:15   

MAJSU, da rade to odkrecic jak nie ma koła zamachowego bo mi się udało :D

ja łapałem kluczem hydraulicznym za ta wieksza czesc co sie przykreaca koło zebate i jakos poszło ale z godzine prawie walczyłem :lol:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2010-02-18, 20:46   

Ale właściwie co to za problem przyłapać koło zamachowe na 2 śruby?

E30 + E91

Grzesiek2290 
fck vanos!

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Wrz 2008
Skd: B-stok
Wysany: 2010-02-18, 23:42   

A da się to odkręcić na gołym wale luzem?? Bez skręcania go w 8 :P

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2010-02-19, 07:13   

Grzesiek2290, ta śruba jest przykręcona momentem chyba 300Nm, fabrycznie wkręcana na klej. Powodzenia :spoko:

E30 + E91

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-02-19, 08:37   

Cypisek napisa/a:
Grzesiek2290, ta śruba jest przykręcona momentem chyba 300Nm, fabrycznie wkręcana na klej. Powodzenia :spoko:

przeciez pisałem ze ja odkreciłem :)

czyli przy skrecaniu też trzeba skrecic mocna na klej ??

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2010-02-19, 16:57   

kamil.k napisa/a:
czyli przy skrecaniu też trzeba skrecic mocna na klej ??

Jeżeli producent tak zalecił to chyba coś w tym jest... Chociaż ja nigdy tego nie wklejałem i nigdy się samo nie odkręciło, w odróżnieniu od półosiek : DDD

E30 + E91

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-02-19, 17:05   

...bo zacząłeś rozbieranie od d...y strony... jak nie masz przyrzadu do przytrzymania piasty wału rozrzadu to popuszcza się w pierwszej kolejnosci zawsze śrubę na wale korbowym zanim zdemontujesz rozrząd. Najprostszy sposób zakałdasz porządny klucz oczkowy lub nasadowy zapierasz go o glebę lub podłużnice i cykasz krótko rozrusznikiem... nie ma takiej śruby co by nie puściła nawet jak na "locka" jest wkręcona ale w bmw nie powinna być wkręcana na żadne środki zapobiegające odkręcaniu gdyż sam moment dokręcania tej śruby wraz z nową podkładką oporową wynosi 400-410Nm i w zupełności to wystarcza. Owszem można użyć jakiegoś środka przeciw samoodkręcaniu się połączeń gwintowanych ale przy następnym demontażu moze się okazać, że odkręcenie tej śruby bęidze wymagało siły 800 Nm lub więcej i użycie mocniejszego klucza. Już tak miałem w przypadku odkręcania nakrętki wału w M30 nie dość że mocno skorodowane to jeszcze gwint ktoś zakleił Każdy klucz się wyginał, pękła nawet nasadka Gedore jaką używam od lat a ramie z rury i łomu o długości ponad 2m też nie wystarczyło bo klęknęła nasadka. Do odkrecenia tej nakrętki użyłem klucza z serwisu aut ciężarowych.

Ale do rzeczy potem to samo z śrubą koła napędu pomy oleju pouszczasz i wtedy demontujesz pasek rozrządu. Ściagasz tłumik drgań z wału odkrecasz pokrywę od bloku wraz z zimeringami.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-02-19, 17:10, w caoci zmieniany 2 razy  

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Pomg: 12 razy
Doczy: 07 Cze 2006
Skd: Czeladź - Piaski
Wysany: 2010-02-19, 17:18   

Próbowałem tą śróbe odkręcić w wakacje ... poległem :) Jakaś mądra głowa powiedziała mi że tam jest lewy gwint ... mimo że śróba nie ma takiego oznaczenia :| Będe próbował jeszcze raz :mg:

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-02-19, 18:48   

Pietrek napisa/a:
Próbowałem tą śróbe odkręcić w wakacje ... poległem :) Jakaś mądra głowa powiedziała mi że tam jest lewy gwint ... mimo że śróba nie ma takiego oznaczenia :| Będe próbował jeszcze raz :mg:

O k....a to ktoś ci pomógł tą radą jeszcze ją dokręcić mocniej :wink: pewnie pomysliło mu się z wiskiem, które ma lewy gwint

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysany: 2010-02-19, 22:29   

MARAS napisa/a:
O k....a to ktoś ci pomógł tą radą jeszcze ją dokręcić mocniej

Ten fakt mnie przeraża :mg: Silnik stoi sobie na drewnianych klockach, i wątpie żebym odkręcił tą śrobe kiedy tak sobie stoi luzem :|

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-02-20, 09:58   

Pietrek napisa/a:
Ten fakt mnie przeraża :mg: Silnik stoi sobie na drewnianych klockach, i wątpie żebym odkręcił tą śrobe kiedy tak sobie stoi luzem :|

Jak masz wyjęty silnik to nawet lepiej. Tylko do pomocy kolega by się przydał nie musi być silny wystarczy, że będzie miał spora masę własną resztę wykona fizyka - "siła razy ramie"
Jak pisali koledzy wyżej blokujesz wał po stronie koła zamachowego w dwa otwory wkręcasz dłuższe śruby lub wykręcasz dwie jak koło zamachowe masz przykręcone i pomiedzy nie wkładzasz konkretną rurkę, kątownik o długości min. 1metr i blokujesz o podłoge garażu a z drugiej strony porządny klucz przedłużka konkretna i odkręcasz śrubę na wale a kolega zapiera przedłużkę po stronie koła zamachowego by nie obróciło jej i żeby nie wyskoczyła.
Jednak najlepiej odkręcać jak ruszycie z obu stron szybciej puści bo siła jaką wywrzecie na śrubę w wale będzie podwójna.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-02-20, 09:59, w caoci zmieniany 1 raz  

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2010-02-20, 10:55   

jak silnik wyjety to problemu nie ma - dobry mocny pneumat i masz odkrecone . bo jak silnik w aucie to ciezko z miejscem.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-02-20, 11:03   

Tak Sarna pneumat jak najbardziej i najszybciej... tylko nie każdy ma w domu kompresor i klucz udarowy...czy mozliwość porzyczenia.
Dlatego opisujemy proste garażowe sposoby na odkręcenie różnych połączeń drugą stroną medalu jest to, że czasem i klucze udarowe nie radza sobie np. z nakrętką łożyska piasty i co wtedy... wracasz do najskuteczniejszej metody "Siła razy ramię"

318Albert 
2x 3er mit szperre

Pomg: 3 razy
Doczy: 12 Sie 2009
Skd: Kielce
Wysany: 2010-02-20, 19:37   

Ja chciałem sobie zrobić stolik z wału korbowego i też poległem przy odkręcaniu tej śruby, wał do tej pory siedzi w bloku silnika :? Zrobi się cieplej to jeszcze powalczę z nim waszymi metodami :)

Grzesiek2290 
fck vanos!

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Wrz 2008
Skd: B-stok
Wysany: 2010-02-20, 23:01   

Pół biedy ja mam wał z przednią osłoną rozrządu bo klucz do korb pożyczyłem dosłownie na pare minut :P

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysany: 2010-02-21, 00:05   

MARAS napisa/a:
Jak masz wyjęty silnik to nawet lepiej. Tylko do pomocy kolega by się przydał nie musi być silny wystarczy, że będzie miał spora masę własną resztę wykona fizyka - "siła razy ramie"
Jak pisali koledzy wyżej blokujesz wał po stronie koła zamachowego w dwa otwory wkręcasz dłuższe śruby lub wykręcasz dwie jak koło zamachowe masz przykręcone i pomiedzy nie wkładzasz konkretną rurkę, kątownik o długości min. 1metr i blokujesz o podłoge garażu a z drugiej strony porządny klucz przedłużka konkretna i odkręcasz śrubę na wale a kolega zapiera przedłużkę po stronie koła zamachowego by nie obróciło jej i żeby nie wyskoczyła.
Jednak najlepiej odkręcać jak ruszycie z obu stron szybciej puści bo siła jaką wywrzecie na śrubę w wale będzie podwójna.

Będe walczył ! :)

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2010-02-21, 07:42   

Pietrek napisa/a:
Będe walczył !

Walcz,walcz...ja już 3 takie odkręciłem,a bloki leżaył na palecie na podłodze...więc da się :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: