Wysany: 2010-07-24, 13:08 [e30] jechala i zgasła...
Witam, wracałem wczoraj z pracy i przy predkosci 50km/h stracil moc i zgasla zjechalem na bok i juz nie odpaliła przy okazji zauwazyłem ze aku mi rozładowało... Dziś podjechalem innym samochodem na kable podpiołem i po 5 minutach odpalił na gazie potrzymalem go tak chwiile zeby mi sie aku troszke podladowało po czym odpiołem kable, wsiadlem w auto i przejechalem 10 metrów i znowu zgasł, przekrecilem kluczyk w stacyjce i aku padniete nie wiem dlaczego go nie laduje... Bezpiecznik nr 11 od pompy przepalony... macie jakies propozycje?
kontrolka ladowania sie nie swieci a nie mam czym sprawdzic napiecia na aku... jedyne co zaobserwowalem to ze pompa nie dziala i pali mi kazdy biezpiecznik nr 11 czyli od pompy, czy jest mozliwe ze to pompa siadla i robi zwarcie w ukladzie i mi aku pada?
[ Dodano: 2010-07-26, 18:35 ]
witam, dalej mam problem z autem...
A oto pytanie do was, jak to mam ustawić (multimetr) i sprawdzić czy alternator mi ładuje akmulator i dlaczego wypala mi bezpiecznik nr.11 od pompy...? z gory dziekuje
[ Dodano: 2010-07-26, 19:56 ]
Kupiłem prostownik zaladowalem akmulator, wlozywlem w auto odpalilem na gazie chodzil... Utawiłem ten multimetr na na prad stały (na 20) i mierzyłem napiecie na akumulatorze. wyłaczone auto pokazywało 12.42 a jak zapaliłem samochód pokazywał 11.84 jak wlaczyłem mu swiatła to juz spadło do 11.59. Czyli nie mam ładowania tak? Mam sie zając odkrecaniem alternatora...???
zacznij od regulatora napięcia na alternatorze może kończa się szczotki a może regulator powiedział dowidzenia.
Najlepiej podjedź do elektryka skoro nie masz za bardzo pojęcia jak zmierzyćk, sprawdzić nie wiem czy coś wogóle naprawisz, wymontujesz alternator i co dalej
Piszesz że pali ci bezpiecznik znaczy masz zwarcie w układzie zasilającym w prąd pompę paliwa. szukaj więc przełąmanego przewodu zwarcia w kostkach połaczeniowych a może i w samej pompie ale mam wątpliwości bo benzyna w przeciwnieństwie do wody nie przewodzi prądu...
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-07-27, 21:42, w caoci zmieniany 1 raz
Bobek podłączyłeś do tego gniazda 250mA max jak na fotce? Mam nadzieję, że nie bo pewnie miernik by nie wytrzymał... albo kable
Samochód wysechł?
A na zapłonie też spada napięcie, czy dopiero po odpaleniu silnika?
_________________ *puk puk*
- kto tam?
- panewka
Ostatnio zmieniony przez M-4 2010-07-27, 23:36, w caoci zmieniany 4 razy
tak podlaczylem jak na fotce i miernik wytrzymal, dalej działa...
Napewno nie mam ladowania bo codziennie laduje akumulator prostownikiem zeby zajechac do pracy . Bezpiecznik nr.11 od pompy pali za kazdym razem bo chyba sama pompa mi sie zatarla i nie chodzi... jak odlaczylem pompe pod tylnim siedzeniem bezpiecznik sie nie pali. Najdziwniejsze ze nie pali mi sie kontrolka ladowania na zegarach...
Ostatnio zmieniony przez bobek1985 2010-07-28, 17:17, w caoci zmieniany 1 raz
kontrolka przepalona powiadasz sprawdze w pierwszej kolejnosci... alternator juz rozebralem i wykrecilem z niego ten niby regulator napiecia zze szczotkami i wyglada tak:
Witam w mojej e30 w zeszłym roku szukałem usterki w układzie elektrycznym i w międzyczasie wymieniłem regulator napięcia bo poprzedni się kończył.Minęły dwa miechy i w trakcie jazdy w nocy w zimie nagle zaczęły mnie razić zegary,a światła mijania zrobiły się mocne jak drogowe.Okazało się ,że padł nowy regulator napięcia za 20 zł, a na zaciskach aku na włączonym silniku pokazywało 18 volt Wymieniłem na używkę i problem znikł.Do czego dążę ,otóż w regulatorze nie muszą się skończyć szczotki aby przestał funkcjonować.Warto zatem go wymienić ,koszt nie duży.
Miałem kiedyś nissana primere w którym na zaciskach aku pokazywało 12 volt i nie było wogóle ładowania, po wymianie regulatora również problem znikł.