Posiadam BMW E34 M20B20 i mam problem z odpalaniem na zimnym jaki na ciepły silniku,trzeba długo kręcić nawet z 30 sekund. Czym to może być spowodowane
Rano jak odpalę to muszę przez chwile trzymać na 2tys obr i śmierdzi z wydechu benzyną tak jak by zalewało ale nie wiem
to że chodził, nie oznacza ze chodzi nadal dobrze.
jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy to czujnik temperatury silnika.
być może jest tak że jest sypnięty ten czujnik i podaje np. do kompa informacje ze temp silnika jest - 40 stopni, wiec sterownik baaaaardzo mocno wzbogaca mieszankę stąd problem z odpaleniem i zapach nie przepalonej benzyny z wydechu.
Sprawdź czujnik z niebieskim kołnierzem, dwu pinowy.
Według sam naprawiam e30 (m20 silnik ten sam co w e34)
to czujnik powinien mieć następującą rezystancje
- 10 C - od 8,2 do 10,5 kilo ohma
+20 C - od 2,2 do 2,7 kilo ohma
+80 C - od 300 do 360 ohmow
wykreśliłem Ci nawet wykres żebyś mógł z przybliżeniem sprawdzić charakterystykę własnego czujnika. (ta charakterystyka sporządzona jest tylko z 3 punktów, wiec traktuj ją jako punkt odniesienia a nie jako wyrocznie)
_________________ e30 studio - profesjonalne strony internetowe
www.e30studio.pl
lewe powietrze nie mialo by takiego wplywu na odpalanie.
Jezeli pachnie wacha z wydechu to:
znaczy ze w komorze spalania nie całkiem spala się mieszanka- to z kolei mowi nam o tym że
jest za duzo benzyny w komorze spalania, co z kolei moze byc spowodowane:
a) lejacymi wtryskami
b) niedzialającym regulatorem paliwa
c) zlym sterowaniem wtryskow
punkt a i b (uklad paliwowy)
punkt c - czujniki (polozenia korbowodu, temp, lambda, czujnik halla)
_________________ e30 studio - profesjonalne strony internetowe
www.e30studio.pl
Proponuję podstaw inny krokowiec od wolnych obrotów. Mi gasła zaraz po odpaleniu rano gdy było chłodno. Nawymieniałem się osprzętu i nie było efektu. Niby szkoda trochę kasy, ale przynajmniej wiem, że mam nowiutkie czujniki, wtryski, pewny komputer no i na końcu krokowiec.
_________________ Tylko oryginały - zero podróbek...chyba że chcesz robić jeszcze raz
Zobacz wężyk podciśnienia od regulatora ciśnienia paliwa czy nie przepuszcza benzyny z listwy wtryskowej do kolektora dolotowego. Powinien być suchy w środku.
_________________ nie sztuka jest zabić muchę przednią szybą, tylko boczną.
Swapy,naprawa elektroniki(wzmacniacze lampowe,gramofony itp.)