Wysłany: 2011-02-19, 12:10
Na pewno przepływ powietrza się zwiększy bo zwężka w przepływomierzu w b25 jest większa od tej z b20, ale czy coś to da i czy gra jest warta świeczki potwierdzi tylko hamownia.
Mam pytanie mianowicie o ten przepływomierz, czy może on "hamować" moc.
Otóż przy "ostrym" ruszaniu nie ma odpowiedniej mocy i się dławi "muli" dopiero po 3tys obrotach łapie moc i szarpie czym może to być spowodowane? i jak można temu zaradzić?
e46 - 320d sedan - '99r - diesel - manual - motorek: 2,0
Wysłany: 2011-02-19, 22:41
Cypisek napisał/a:
Na pewno przepływ powietrza się zwiększy bo zwężka w przepływomierzu w b25 jest większa od tej z b20, ale czy coś to da i czy gra jest warta świeczki potwierdzi tylko hamownia.
Jaka zwężka ?
Żadnych problemów z założeniem gumy z B20 na przepływkę z B25 nie będzie bo przecież to ta sama średnica. Przyrostów też żadnych nie będzie.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Wysłany: 2011-02-20, 09:12
MAJSU napisał/a:
Jaka zwężka ?
zwężenie przekroju poprzecznego w przepływomierzu. Okrąg od gumowej rury przechodzi w kwadrat o dużo mniejszej powierzchni. Popatrz przepływomierz to będziesz wiedział o co chodzi.
Co do przepływomierza to chyba lepiej by było pokombinować ze zmianą na gorący drut. Ale czy warto rzeźbić w b20?
Wysłany: 2011-02-21, 15:39
Pietrek napisał/a:
ma e30.pl ktoś z b20 zrobił ponad 140 koni wywaleniem klapkowej przepływki...
generalnie tam patent polegal na całkowitym pozbyciu się AFM, a w jego miejsce doszedł mapsensor i zostalo to wystrojone świnka (ecumasterem) - koszt samych części w granicach 400-500zł
tutaj link: http://bmw-e30.pl/viewtop...=6056&start=180
A czy przepływka ma duży wpływ na przyśpieszenie. Bo u mnie m20b20 jest totalnie rozregulowana tzn ma złe wartości na amperomierzu, źle przez to chodziła, więc ją odłaczyłem, ale tera nie ma takiego przyśpieszenia, to mozę być przez to??
bez przepływki komp. chodzi w trybie awaryjnym, także parametry silnika spadają do zera, celem jego przetrwania ( a nie zaje**** ), jeśli zdobędziesz działającą przepływke to w b20 zrobi się jakiś ( w miare znośny ) dół, bez niej auto zaczyna przyspieszać od ok 4tys..i jak temp. na zewnątrz jest conajmniej +15*C w górę... (z moich obserwacji ), przepływka steruje nie tylko składem mieszanki, ale też zapłonem...
_________________ Kompleksowa renowacja samochodów marki BMW, Fiat i pochodne, Opel.
Biorąc pod uwagę, że samą klapkę można wymienić w 5 minut troche to ryzykowne i miałem nadzieję, że skoro czymś sie rożnią to da się do dostrzec gołym okiem.
_________________ E30 320i samodzielnie składana - satysfakcja z jazdy gwarantowana