BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[E30] 325e ...Biała Dama...
Autor Wiadomość
bąku 

Wysłany: 2011-04-09, 11:09   [E30] 325e ...Biała Dama...

Witam serdecznie chciałem zaprezentować wam moją perełkę.
Jest to E30 dwu drzwiowy sedan z Kwietnia 1986r. Pod maską znajduje się kultowa jednostka napędowa o oznaczeniu M20B27 popularnie zwana "etą", dodam tylko że jest to stara eta o mocy 122KM i momencie obrotowym 230Nm.
Auto posiada uchylne tylne szyby, tapicerkę skórzaną (niebieską) oryginalną, oryginalne radio BMW Bavaria.
Jestem drugi właścicielem auta w Polsce w Niemczech był tylko jeden właściciel z 1923r o zacnym imieniu Gerhard :-) .

Tak wyglądała po zakupie

Uploaded with ImageShack.us

Po zakupie wymieniłem olej i filtry i śmigałem do początku jesieni. Późną jesienią i zimą auto oczywiście nie jest użytkowane z wiadomych przyczyn jaki są warunki atmosferyczne.
A więc postanowiłem że w zimę 2009/2010 zrobię sobie remont góry M20, żeby wszystko było tak jak należy, gdyż auto zostało skazane na dożywocie w moim towarzystwie. Mechanikiem nie jestem i nigdy nie byłem, uzbrojony w księgę postanowiłem że dam radę.
Stan licznika 180kkm.

Kilka zdjęć z przebiegu remontu.

Głowica została oddana do zakładu, została splanowana, założone zostały nowe prowadnice zaworowe i nowe zawory, a także nowy wałek, nowe dźwigienki, mimośrody ustalające luz zaworowy, nowe zaślepki maskujące prowadnice dźwigienek, nowy pasek i napinacz rozrządu, nowa pompa wody, o uszczelce pod głowicą i śrubach nie będe wspominał bo to oczywiste. Zalany został olej Texaco Havoline 10W40, a także nowy płyn chłodniczy i nowy olej do skrzyni biegów i do dyferncjału.

Elementy silnika zostały oczyszczone i pomalowane, sama komora została poddana detailingowi, jak również troszkę odświeżyłem licznik ;-)

Następnie przed sezonem 2010 auto zostało przepolerowane i został nałożony
CG jetseal 109 w celu zabezpieczenia lakieru.
I tak auto prezentowało się w sezonie 2010.

Minął sezon 2010 i zaczęła się zima, więc teraz przyszedł czas na zawieszenie i układ hamulcowy.
Wszystko zostało wymienione. Amortyzatory to Bilstein B6, sprężyny H&R -40mm, wszystkie elementy zawieszenia zostały wymienione począwszy od łożysk a skończywszy na poduszkach amortyzatorów. Kolumny mcpersona zostały oczyszczone, zabezpieczone i pomalowane, również nadkola zostały wymyte i zabezpieczone Valvoline Tectyl.
Hamulce zostały zregenerowane, otrzymały nowe tłoczki, nowe uszczelnienia i nowy płyn w układzie DOT4 ATE.

Połowa układu wydechowego, która musiała zostać zdjeta podczas pracy nad tylnym zawieszeniem została wyczyszczona i pomalowana :-)

To by było na tyle drodzy miłośnicy marki :-)
Tak auto prezentuje się obecnie :-)

Pozdrawiam i dziękuję za obejrzenie mojego tematu :-)

Pawel735 

Wysłany: 2011-04-09, 11:51   

Przejrzałem pobieżnie i gratuluję pięknego egzemplarza i dzięki za sesje zdjęciową z poczynionych prac. Autko nabrało uroku na -40 i BBS.

PS. CO z głowica było nie tak, że postanowiłeś ją robić ? Przy tym przebiegu nie ma potrzeby zaglądania tam. Może tylko zawory były do regulacji ?

PS 2 - Jak nie będziesz jeździł nią w deszcz to ściągnik te chlapacze.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2011-04-09, 12:06, w całości zmieniany 2 razy  

damian1105 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2011-04-09, 12:58   

Super wózek i w dodatku taki jak mój też na wąskiej :mg: Tylko moja eta jest red Tak trzymaj :spoko:
Ostatnio zmieniony przez damian1105 2011-04-09, 12:59, w całości zmieniany 1 raz  

gtszudi 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2011-04-09, 14:54   

zmienilbym te podkladki pod tablica , dorwal jakis wydech hartge , i halogeny zaaplikowal i mysle ze byloby git.

maaaad 

Wysłany: 2011-04-09, 19:10   

Piękne auto, świetne podejście do tematu :spoko:
Możesz napisać, jak zregenerowałeś szybkę od zegarów? Polerka? Jeśli tak, czym zrobiona?

Nikikin 

Wysłany: 2011-04-09, 19:22   

Super się prezentuje :) .

Jak robiłeś detaling komory :P ?
Widzę, że twoja bemka przytacza sporo pytań ;] .

bąku 

Wysłany: 2011-04-10, 07:31   

Cytat:
CO z głowica było nie tak, że postanowiłeś ją robić ? Przy tym przebiegu nie ma potrzeby zaglądania tam. Może tylko zawory były do regulacji ?

Miałem kiepskie ciśnienie sprężania na jednym cylindrze, zawory wyregulowane tak jak trzeba :spoko:
I pomijając to zrobiłem to z ciekawości, gdyż wcześniej miałem M40 i też go rozebrałem, więc byłem ciekawy jak wygląda M20, takie zboczenie :lol:

Cytat:
Jak nie będziesz jeździł nią w deszcz to ściągnik te chlapacze.

Chlapacze są zdjęte :P

Cytat:
zmienilbym te podkladki pod tablica , dorwal jakis wydech hartge , i halogeny zaaplikowal i mysle ze byloby git.

Podkładki pod tablicą zostaną, chyba że zawitają żółte tablice :)
Żadnego wydechu hartge nie będzie :)
No sporo ludzi widzi na niej halogeny, ale mi się podoba bez nich :mg: , ale nie mówię że ich nie będzie :)

Cytat:
Możesz napisać, jak zregenerowałeś szybkę od zegarów? Polerka? Jeśli tak, czym zrobiona?

Użyłem Meguiars Plastx na małym polerującym padzie sonusa, następnie po polerce nałożyłem warstwę CG jetseal 109 :)

Cytat:
Jak robiłeś detaling komory :P ?

Na początku duży syf usuwałem......cif cream :D bardzo ładnie usunął stary brud, następnie wszystko zostało wytarte apc, po tym był cleaner dc1 meguiars, po cleanerze elementy lakierowane zabezpieczyłem CG jetseal 109, a na elementy plastikowe i gumowe został nałożony 303 aerospace protectant.
Ostatnio zmieniony przez bąku 2011-04-10, 07:32, w całości zmieniany 1 raz  

Bandit 

Wysłany: 2011-04-13, 14:06   

Jeżeli chlapacze były oryginalne to trzeba było je zostawić. Co do obniżenia, można było sobie darować - było by jeszcze bardziej oryginalniej. Odnośnie podkładek pod blachy wypowiedziałeś się, więc nic nie napiszę.
Ogólnie piękne auto.
Przedstaw zdjęcia środka

ahir 
night driver

Wysłany: 2011-04-13, 14:47   

a dla mnie ma swój urok bez halogenów, brak w szerokiej kuje po oczach ale w wąskiej robi klimat prostej wersji ale zadbanej :) gratuluje samochodu cierpliwości i nakładów własnej pracy :) piękna jest a silnik najlepszy z możliwych :)

dzidziusbmw 
Mgr. Kombinator

Wysłany: 2011-04-13, 19:50   

piekna, powinna stac w muzeum ,bo wyglada jak by wyjechala swiezo z salonu :brawo:

Waska & ... :)

marcinek_89 

Wysłany: 2011-04-13, 20:34   

ahir napisał/a:
a dla mnie ma swój urok bez halogenów, brak w szerokiej kuje po oczach ale w wąskiej robi klimat prostej wersji ale zadbanej :) gratuluje samochodu cierpliwości i nakładów własnej pracy :) piękna jest a silnik najlepszy z możliwych :)

Dokładnie tak :) Też jestem zdania że bez halogenów to auto lepiej się prezentuje :wink:

bąku 

Wysłany: 2011-04-14, 06:58   

Cytat:
Jeżeli chlapacze były oryginalne to trzeba było je zostawić. Co do obniżenia, można było sobie darować - było by jeszcze bardziej oryginalniej. Odnośnie podkładek pod blachy wypowiedziałeś się, więc nic nie napiszę.
Ogólnie piękne auto.
Przedstaw zdjęcia środka

Chlapacze oczywiście mam oryginalne, zdjąłem dlatego, bo przy tej delikatne glebie chyba niespecjalnie by wyglądały :) Co do obniżenia też tak myślałem na początku, jednak dłuższe przyglądanie się z profilu nasunęło wniosek że strasznie wysoko stoi, faktem jest że komfort ciut ucierpiał, ale coś kosztem czegoś. Myślę że taka gleba jest odpowiednia, ani zbyt duża ani zbyt mała :)

Cytat:

Dziękuję bardzo za utwierdzanie mnie w tym że można obejść się bez halogenów :)

Cytat:
piekna, powinna stac w muzeum ,bo wyglada jak by wyjechala swiezo z salonu :brawo:

Dzięki za pochlebny komentarz, ale kilka wad by się znalazło :D

MaxxxS 

Wysłany: 2011-04-14, 10:30   

Zacna Bawarka :) nie tkną bym już nic na twoim miejscu :) ale powiedz jakie masz plany? ciekawy jestem i zapewne nie tylko ja ;)
Postawiłbym ją na 15 od alpiny.

bąku 

Wysłany: 2011-09-08, 20:24   

Wrzesień 2011

Pozdrawiam :piwko:

Nikikin 

Wysłany: 2011-09-08, 20:43   

Świetnie się prezentuje :)

golum22 
e30 oldschool

Wysłany: 2011-09-08, 20:46   

piękna jest :brawo: jeszcze nigdy mi się tak seria nie podobała :prosze: