BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[exx] Naprawa i konserwacja progów (rdza itp)
Autor Wiadomość
piotrbmw4 

Wysłany: 2011-03-11, 13:02   [exx] Naprawa i konserwacja progów (rdza itp)

Witam
poruszę dość wstydliwy problem który większość z nas zatrzymuje dla siebie ,chodzi o rdze!!!!.
Mianowicie moje autko nie jest rzęchem itp ale jak wiadomo swoje lata ma 1996 rok prod.Zauważyłem ze przy podnoszeniu autka na lewarku przy tylnym kole wypycha mi próg na zewnątrz a to oznacza ze rdza zaczyna sie brać za progi .
Wiec sobie pomyślałem aby zdjąć listwy progowe wywiercić kilka otworów wzdłuż progu zaaplikować przez nie np:BITEXU a następnie pianki montażowej to by chyba ochroniło próg przed dalsza korozja oraz go wzmocniło prawda co o tym sadzicie?
Podam ze od zewnątrz auta nie widać najmniejszych ognisk rdzy A pod spodem podłoga także jest w dobrym stanie
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2011-05-06, 09:00, w całości zmieniany 1 raz  

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysłany: 2011-03-11, 13:20   

raczej odradzam takie rzeźby...jeśli masz szyber to zrobisz największy błąd w życiu a to dlatego że woda z szybra nie będzie miała drożnych odpływów w progach i będzie zalegała w jego wnętrzu...grozi to przyspieszoną korozją, stęchłym powietrzem wewnątrz auta i parowaniem szyb... podejrzewam że skorodowało wzmocnienie wewnętrzne progu...najlepiej to zrobić jak należy...wyciąć w progu okno...wspawać nowe wzmocnienie a następnie zamknąć okno i pospawać...a konserwacje bez problemu wlejesz od wewnątrz auta...wystarczy odchylić dywany i tam możesz wykonać ewentualne otwory...z zewnątrz nie polecam...woda wnika wszędzie...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

piotrbmw4 

Wysłany: 2011-03-11, 18:52   

kolego a w ktorych miejscach w progu sa odplywy wody???ja żadnych nie widziałem jest to model e36

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysłany: 2011-03-11, 19:40   

z zewnątrz nie będą widoczne...nie pamiętam już dokładnie jak to w e36 wyglądało ale szukać ich musisz wzdłuż dolnego zgrzewu progu zewnętrznego z wewnętrznym...będzie widoczne niewielkie przetłoczenie...niektóre auta mają otwory spustowe pod nadkolem z tworzywa kół przednich...nieraz lubią się zatkać choćby od nadmiaru wlanej konserwacji dlatego trzeba pamiętać o ich udrożnieniu...wypełnienie pianką odpada...co do progu to chyba źle zrozumiałem...masz na myśli chyba sytego parcha który spuchł pod sikniętym na próg barankiem...jeśli tak to zedrzyj go i zobacz jak sprawa wygląda...jeśli nie ma dziurki to jest git...dobry podkład trochę konserwacji i po problemie...jeśli jednak wyskoczy jakaś dziurka najlepiej wyciąć zgnitą blachę i za wczasu pospawać...bo może się okazać że za rok progu wogóle nie będzie...co do konserwacji profili zamkniętych polecam tzw. Elaskon...ładnie się rozlewa i świetnie trzyma się blachy...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

maaaad 

Wysłany: 2011-03-11, 20:21   

Odradzam bitex do zamkniętych profili. Do zamkniętych profili najlepsze coś na bazie wosku, bdb opinie ma teroson terotex.

norb 

Wysłany: 2011-03-12, 19:24   

Ja dam coś od siebie,ponieważ tez miałem taki problem ;/ próg zgnity w jednym miejscu i co sie okazło była tam pianka(duzo pianki),jak bym wiedział który du**k to zrobił to pianki napchał bym mu w tyłek :wink: wewnątrz niemiły zapach i te szyby zaparowane ogólnie ;/ nie miło....wiec odradzam ale zrobisz jak uważasz :)

SlawekCh 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
vel Szajba

Wysłany: 2011-03-12, 22:05   

Jeżeli uważasz że Twoja beemka rzęchem nie jest to nie rób z niej rzęcha a naprawy rób porządnie.Pianka jest do wstawiania okien itp ale nie do aut...

MAJSU 

Wysłany: 2011-03-13, 18:28   Re: NAPRAWA I KONSERWACJA PROGÓW (RDZA ITP)

piotrbmw4 napisał/a:

Wiec sobie pomyślałem aby zdjąć listwy progowe wywiercić kilka otworów wzdłuż progu zaaplikować przez nie np:BITEXU a następnie pianki montażowej to by chyba ochroniło próg przed dalsza korozja oraz go wzmocniło prawda co o tym sadzicie?

haahahahahahhahaha MISTRZ !

E30 ROST 

Wysłany: 2011-03-15, 13:14   Re: NAPRAWA I KONSERWACJA PROGÓW (RDZA ITP)

MAJSU napisał/a:
piotrbmw4 napisał/a:

haahahahahahhahaha MISTRZ !

potwierdzam ! za rok bedziesz mial pianke a progi odejda w zapomnienie :)
Ostatnio zmieniony przez E30 ROST 2011-03-15, 13:14, w całości zmieniany 1 raz  

Wariat-BMW 

Wysłany: 2011-03-15, 21:54   

Nie wiem czy to kogoś zainteresuje i pomoże ale np. ja sobie wlewam w progi olej przepalony i w drzwi. Oleju nic nie czuc a tak po wlaniu troche bedzie wyciekalo za ziemie. W końcu sie rozejdzie i przestanie. Mysle ze olej dobrze działa na rdze z tego co mówią niektórzy :)

maaaad 

Wysłany: 2011-03-16, 00:04   

No dobrze działa, dobrze, tylko krótko - póki nie spłynie :D

Melis 

Wysłany: 2011-03-19, 16:53   

1- jeśli podczas użycia lewarka prog się zapada, blacha w danym miejscu jest mocno skorodowana i nie ma już swoich własciwości więc użycie pianki nie wzmocni progu/karoserii na tyle aby powróciła jego wytrzymałość.

2- tak jak koledzy pisali użycie pianki spowoduje jeszcze większą korozję i wilgoć która będzie miała wpływ na dalszy jej rozwój, również na innych elementach, pomijając już zapach i parowanie szyb.

3- wykonaj naprawę prawidłowo czyli wymieniając uszkodzone elementy lub cały próg, zwracając uwagę na dokładność prac (spawy, otwory spustowe itd...)

4- po wykonaniu naprawy możesz usunąć nawierzchnią rdzę jeśli występuje a gdzie jest to nie możliwe mechanicznie zastosuj np środek cortanin F, który ją wiąże i zapobiega dalszemu utlenianiu się metalu.

5- pokryj elementy farba antykorozyjną (równierz w miejscach gdzie uzywałeś cortaninu- oczywiście gdy wyschnie), nastepnie do zabespieczenia wnętrza progu wykorzystaj środek do konserwacji profili zamkniętych a z zewnątrz środek do konserwacji podwozi itp.

Pozdrawiam!

piotrbmw4 

Wysłany: 2011-04-28, 19:39   

JUZ poradzilem sobie z tym problemem zapikowałem w progi specjalny wosk do profili zamkniętych a następnie po ok 24h podgrzałem troszke bitex z dodatkiem przepalonego oleju i wlałem w progi na poczatku przez kilka dni co nieco kapalo ale teraz jest ok następnie założyłem listwy i jest git progi nie były zgnite ku mojemu zdziwieniu

SlawekCh 
vel Szajba

Wysłany: 2011-05-01, 13:43   

To skoro nie były zgniłe to czemu pod lewarkiem wchodziły?

globi 

Wysłany: 2011-05-01, 14:09   

kolega "zaklajstrował" i jest ok, nie ma co wnikać następny objaw to będzie zapadnięty fotel :lol:

Bóg Mnie Wybrał !!

piotrbmw4 

Wysłany: 2011-05-03, 15:00   

niw wiem co bedzie następnym objawem ponieważ do tego czasu bede juz mial inne autko :D w każdym bądź razie progi i podwozie z zewnątrz oraz po ściągnięciu listew bocznych nie posiadało żadnych oznak rudzielca wiec metodę która zastosowałem to olej bitex i wosk do profili zamkniętych chyba ze ktos na waszym miejscu by wkladal nowe progi w co bardzo wątpię :lol:

globi 

Wysłany: 2011-05-03, 16:47   

piotrbmw4 napisał/a:
niw wiem co bedzie następnym objawem ponieważ do tego czasu bede juz mial inne autko :D w każdym bądź razie progi i podwozie z zewnątrz oraz po ściągnięciu listew bocznych nie posiadało żadnych oznak rudzielca wiec metodę która zastosowałem to olej bitex i wosk do profili zamkniętych chyba ze ktos na waszym miejscu by wkladal nowe progi w co bardzo wątpię :lol:

dobra robota :spoko:

:lol:

Bóg Mnie Wybrał !!

Odpowiedz do tematu