Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Maj 2007 Skąd: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysłany: 2011-07-22, 05:01 324TD Długo kręci przy odpalaniu
Problem jest taki że długo muszę ją kręcić żeby zagadała. Czy to rano czy na ciepłym silniku. Mogę nawet zgasić i po 5 sek chcieć odpalić i taż długo kręci. Świece raczej grzeją bo rano sprawdzałem czy bez grzania będzie to samo to już bardzo długo kręciła. No i jeszcze jeśli chcę żeby zapaliła to muszę trochę trzymać gaz, inaczej łapie łapie ale do końca nie ma ochoty załapać. Po przekręceniu stacyjki zapala się kontrolka od pompy która gaśnie po chwili i zapala się zielona. I w miedzy czasie oczywiście kontrolka od świec. Więc z tym chyba ok. Czy ktoś pomoze
Ostatnio zmieniony przez Miro 2011-07-23, 07:14, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-07-22, 08:08
Zobacz czy paliwo się nie cofa (widać to gołym okiem przez wężyk pompując pompką lub przy rozruchu) lub czy nie ma dużej ilości pęcherzow powietrza w przewodzie.
Wysłany: 2011-07-22, 09:57
popieram przedmówców:
-sprawdzić czy w wężu za filtrem nie ma pęcherzy powietrza
-przed rozruchem spróbuj kilka razy po pompować paliwo ręczną pompką na filtrze
-rozgrzewaj swiece i czekaj az zgasna wszystkei kontrolki i usłyszysz charakterystyczne pykniecie,wtedy kręć,masz na 100% dobrze rozgrzane świece
-rozrząd kluczowa sprawa.
No i pytanie jaka pompa?mechaniczna czy elektroniczna
Wysłany: 2011-07-22, 14:17
-filtr wymieniony
-pompowalem ja zaraz przed odpaleniem nic nie pomaga
-nie mam przezroczystych przewodow
-czekalem do konca az uslyszalem ten dzwiek przekaznika i tez tak samo odpala dlugo krecac
co dalej?
lukas no musze wpasc do Ciebie.
Jest jeszcze cos co moze wskazywac ze jest cos zle ustawione. Powiedzmy ze jade sobie na 2 biegu stalym gazem obroty ok 2 tys i zaczyna szarpac. Nie jest to szarpanie jak by silnik kulawo chodzil tylko robi doslownie kangory jak nauka jazdy. Wtedy albo musze dodac gazu do dechy i wraz z wzrastajacymi obrotami uspokaja sie albo wysprzeglic zeby sie uspokoilo.
Wysłany: 2011-07-22, 15:39
no ale gdy zgasze bardzo dobrze rozgrzany silnik i chce go odrazu odpalic to chyba nawet nie potrzeba mu grzania. A nawet gdy w takim momencie nagrzeje swiece jest to samo.
Podlugim kreceniu gdy odpali to pojawia sie czarny dymek.
Ostatnio zmieniony przez Miro 2011-07-22, 15:41, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Sie 2005 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 2011-07-22, 16:53
Wyciągnij świece podłącz do napięcia i sprawdź jak się nagrzewają jeśli nie do końca to one mogą powodować ten problem, Jeśli rozrząd jest ok to raczej świece skoro resztę już wymieniłeś/sprawdziłeś.
Aha problem pojawił się niedawno czy tak już ma od momentu kiedy kupiłeś to auto?
Wysłany: 2011-07-26, 13:49
Lukas powiedzial zebym naprawil predkosciomierz i jej przejdzie. No i mial racje. Wymienilem przewody przy kostce przy dyferku bo licznik raz dzialal raz nie. I auto nie szarpie. Sam nie moglem w to uwierzyc ze auto szarpie w tak dziwny sposob z powodu nie dzialajacego predkosciomierza. jeszcze raz dzieki lukas