Wysany: 2005-04-12, 14:16 Wentylowane tarcze w E30 (przód)
Witam
Chce zalożyć w moim E30 tarcze wentylowane z przodu, ale nie mam pojecia jak sie za to zabrac. W zwiazku z tym mam kilka pytan:
Po 1: Czy w ogole mozna cos takiego zrobic ;D
Jesli tak to:
Po 2: Jakich tarczy musze szukac i gdzie?
Po 3: Czy musze wymieniac tez zaciski?!
Jesli tak to:
Po 4: Jakie zaciski i gdzie ich szukac.
Moze ktos juz robil cos takiego...bede bardzo wdzieczny za ew. pomoc
Chcialbym w przyszlosci uniknac sytuacji jaka zdarzyla sie po drodze do Borska.
PS. Michale jak tam zderzak? Trzyma sie?
_________________ E30 316i '89 Diamandschwarz Metallic <-- Była
Audi Coupe 2.3NG '92 <-- Jest
Cześć Grzechu
Nie wiedziałem, że masz seryjne tarcze z przodu ja sądziłem, że tył Tobie wogóle nie bierze stąd ta sytuacja...
a wracając do tematu tak jest to możliwe...
trzeba wymienić zaciski i tarcze np. od 320
Co do zacisków nowe trochę kosztują więc może lepwij poszukać używanych w dobrym stanie
Co do tarcz wentylowanych to nie są aż takie drogie od 180 w górę zależy czego potrzebujesz bo można i nacinane zalożyć i klocki od 100 w górę
jak wszystko już masz operacja zminy z odpowietrzaniem hebli i wymianą płynu 3 - 4 godzin a przy piwku sobota minie.
Pozdro Maras
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
No Czesc
Ja tego raczej nie bede robil, ew. moglbym kupic i znalezc jakiegos mechanika lepszego. Tylko nie wiem gdzie moglbym dostac...na allegro raczej nie ma, a w mojej okolicy tez raczej nie dostane
A tak w ogole to z tylu tez mozna cos takiego zrobic? Bo ja z tylu mam bembnowe do tego jakies pordzewiale
Trzeba wymieniac cale MCPERSONY czy jak to sie tam wabi?
yo!
Witaj młody poskładałes juz po Borsku zderzak do kupy?Ja zmieniałem tarcze i zaciski napisze krótko kup całe macpersony z jakiegos 320 lub 325 łącznie z serwem teraz dawców pełno jak i ogloszen w dziale sprzedam sama wymiana to jak masz dobre mcpersony z dobrymi tarczami i amorkami max 4 h stam to przerabiałem bo niema co ukrywac 316 w serii ze zwykłymi tarczami to niehamuje tylko prubuje hamowac zmienilem heble od 320 łacznie z serwem i hamuje jak trzeba i zrób to jak najszybciej bo zima zobaczysz co to jazda z napedem na tył
pozdro
No zderzaka nie poskladalem (szukam nowego) ale wyprostowalem do tego posklejalem spojler i zalozylem ladna siateczke na wloty
A co sie tyczy McPersonow to zabieram sie za szukanie...z tym, ze ja sam na 100% tego nie wymienie
Moze ktos sie podejmie za niewielka oplata?
Tez planuje podrasowac troche heble w mojej M40 1,6.Mam pytanie odnosnie zamiany przednich tarcz na wentylowane.Czy to serwo ktore ja mam seryjnie moze zostac (czy rozni sie czyms z tym z modelu 2,5 l ?)I czy przewody hamulcowe moga pozostac stare?
Z góry dzieki za odpowiedzi!
Dobrze prawicie! U mnie w 1,6 zmieniłem tylko zaciski i tarcze. Serwo zostało stare a i tak czuć różnicę. Przeróbka małym kosztem, a cieszy i przede wszystkim poprawia bezpieczeństwo!
no i jarzmo też przecież trzeba chyba wymienić? a całość roboty to odkręcenie 2 śrub na klucz 19 i wtedy schodzi zacisk z jarzmem i potem przewód hamulcowy który trzeba zacisnąć przed odkręceniem. no i tarcza na jedną małą śrubkę... a potem składasz.... cała robota o ile nie ma problemów powinna zająć nie więcej niż godzinę...