No ja dostałem od moich kabli i więcej sie nie odważe żadnych dotknąć przy zapalonym silniku, jakoś tak pół dnia głowa mnie bolała dziwnie w samym środku mózgu
Z statystyk naszego zakładu 80 % ciężko porażonych nawet chospitalizowanych niestety umiera z powodu zatrucia organizmu a w konsekwencji z niewydolności nerek.
W poniektórych samochodach gdzie są stosowane świece o zwiększonej przerwie iskrowej (1.2-2,5 mm)jest jeszcze wyższe napięcie przekraczające 65 tysięcy wolt i tam to już nie ma żartów.
Nie przesadzać , Panowie!! Faktycznie ze 30 kV tam jest ale prąd malutki, znacznie poniżej zabójczych 25 mA.Ale prawda , ja tez zawsze staram sie nie dotykac przewodów zapłonowych przy pracujacym silniku.podobno......elektryka prąd nie tyka........ale nie w tym przypadku.
pozdrawiam - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
nic mi nie jest a strzelało mnie juz duzo razy i te gniazdkowe i wn i wn w telewizorze to nic groznego tylko takie male pobudzenie raz na dzien nawet niezle:)) chociaz raz mi juz łape wygielo takze trzeba uwazac z czasem "pobudzania":))
oczywiscie wszystko trzeba robic znajac podstawy elektrycznego bhp
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe
jako ciekawostkę dożucę że 90% ze wszystkich śmiertelnych porażen jest z tego "gniazdkowego" 230 V a nie z wyższych napięć- ludzie je poprostu ignorują i giną.
_________________ E39 530d 00r
drencrom [Usunity]
Wysany: 2005-09-09, 09:55
jezeli kable pieszcza przy dotknieciu to znaczy ze maja przebicie i sa do wymiany.
Nie przesadzać , Panowie!! Faktycznie ze 30 kV tam jest ale prąd malutki, znacznie poniżej zabójczych 25 mA.Ale prawda , ja tez zawsze staram sie nie dotykac przewodów zapłonowych przy pracujacym silniku.podobno......elektryka prąd nie tyka........ale nie w tym przypadku.
pozdrawiam - henry
włąsśnie zastanawiało mnie jaki jest prąd, bo przecież kilka kV jest nawet w zwykłym kopnięciu od naelektryzowania się przez np. ubranie