BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] Centralny zamek przestał działać...
Autor Wiadomo
Nikikin 

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Lip 2009
Skd: Kielce
Wysany: 2010-01-12, 00:25   [E30] Centralny zamek przestał działać...

Witam,

Wczoraj rano mój centralny zamek odmówił współpracy...
Gdy nacisnąłem przycisk w pilocie brzdąknęło coś od zamka i nie zamknęło samochodu a alarm uzbroiło...

Dźwięk jaki wydaje centralny jest taki (nagrałem go): http://w183.wrzuta.pl/audio/3sNZhaZVfy9/centralny

Nie da się zamknąć samochodu ani kluczykiem ani pilotem. Jak sprawdzałem czy centralny działa gdy się wciśnie rygiel w drzwiach nie reagują siłowniki przez co drugie drzwi się nie zamykają...

Co się mogło popsuć? Pomocy...

Pozdrawiam,

Bob(E)k(30) 
Don Spiro Spero

Doczy: 08 Mar 2008
Skd: Zielonka k Warszawy
Wysany: 2010-01-12, 12:15   

masz oryginalny centralny BMW czy dokładałeś??

Jeżeli ory to w bagażniku powinieneś mieć takie urządzenie od centralnego, dokładnie znajduje się na prawym boku pod wykładziną, wypnij wtyczkę i wepnij jeszcze raz.

W swoim byłym IS'ie też miałem problem z centralnym i jak to zrobiłem to działał normalnie.

Nikikin 

Wysany: 2010-01-12, 13:48   

Nie wiem czy jest oryginalny czy nie.
Gdy kupiłem samochód już był zamontowany.

Tak wygląda mój pilot:

Sprawdzę ta centralkę.

A co do tego dźwięku jest on wydawany z okolicy błotnik-drzwi (od strony kierowcy nagrywałem).

edit:
Za tapicerką po prawej stronie w bagażniku mam takie coś. (co to jest?)

Nie ważne czy podłączone czy odłączone centralny reaguje tak samo... ;/

A ile by kosztował jakiś dobry alarm, np. z pilotem w kluczyku? I jaki?
(np. coś takiego: http://moto.allegro.pl/it..._e34_klucz.html )
Ostatnio zmieniony przez Nikikin 2010-01-12, 14:10, w caoci zmieniany 1 raz  

Bob(E)k(30) 
Don Spiro Spero

Doczy: 08 Mar 2008
Skd: Zielonka k Warszawy
Wysany: 2010-01-13, 17:44   

właśnie to jest od centralnego, u mnie po odpięciu i ponownym wpięciu działał więc miałem cichą nadzieję że pomoże ... ;/ mój brat kupił taki zestaw do e36 jak założy to będę mógł wydać opinię, ale słyszałem że są całkiem solidne ...

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2010-01-13, 18:22   

Przecież to jest siłownik do zamykania klapki wlewu paliwa.............

E30 + E91

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2010-01-13, 18:31   

kolego szukaj przyczyna przy lewym glosniku a raczek pod nim jest sterownik centralnego zamka. po mojemu wychodzi na o ze centralka od sterowania pilota dziala poprawnie tylko wlasnie modol cos szfankuje.

Nikikin 

Wysany: 2010-01-13, 22:34   

A jak sprawdzić czy alarm jest oryginalny?

lijo1979 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 09 Lip 2009
Skd: Wrocław
Wysany: 2010-01-14, 00:59   

po wyglądzie pilota widać ze nie jest oryginalny :wink: Poza tym alarm się uzbraja więc to kwestia centralnego bo to centralka alarmu poprzez kontroler centralnego steruje zamykaniem i otwieraniem drzwi.
Zorganizuj na podmiankę kontroler centralnego zamka, podłącz i sprawdź.
Dostać się doń możesz przy lewym głośniku tak jak napisał kolega Grzesiek (that's my name too ;) pzdr)
Ściągasz dolną osłonę kolumny kierownicy. Najpierw dwie 10 do odkręcenia uchwytu dźwigni otwierania maski. Jedna śruba głośnika (czarna-PH2) przytrzymuje osłonę, potem 3 pozostale od głośników (PH2). Pod głośnikiem plastikowa osłona zabezpieczająca - wyciągasz. 2xPH2 do odkręcenia mocowania kontrolera zamka centralnego. Wtyczka, podmiana, test.
Odłącz kleme AKU przed (de) montażem
Ostatnio zmieniony przez lijo1979 2010-01-14, 01:04, w caoci zmieniany 2 razy  

specjal50 

Doczy: 13 Sty 2010
Skd: sztum
Wysany: 2010-01-15, 20:19   

siemka pilot raczej nie oryginalny drugie zdjęcie to central do wlewu paliwa.Sprawdz czy nie wypieło się cięgno w dzwiach od siłowniczka centralnego zamka :spoko:

[ Dodano: 2010-01-15, 20:22 ]
Jesli nie reaguje na kluczyk to 99% cięgienko w lewych dżwiach

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2010-01-15, 22:54   

specjal50 napisa/a:
Jesli nie reaguje na kluczyk to 99% cięgienko w lewych dżwiach
przeciez napisal ze centralka wydaje jakies dzwieki wiec napewno ciegielko robi robote mam tak samo u siebie ale nie mam czasu sie tym zajmowac pozatym i tak zamierzam zmienic sterowanie wiec przy okazji to zrobie .
pozdrawiam Grzesiek....
Ostatnio zmieniony przez Grzesiek 2010-01-15, 22:55, w caoci zmieniany 1 raz  

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-01-15, 23:06   

Z tego co opisujesz i widzę na fokach (siłownik klapki wlewu paliwa) to masz ori centralny zamek. więc jeżeli nie działa w drzwiach keirowcy nie reaguje na blokowanie kołkiem od środka to pytanie... czy jak przekrecasz kluczyk np. w drzwiach pasażera lub klapy bagażnika też nie reaguje centralny tzn nie rygluje pozostałych? Jak tak szukałbym problemu po stronie modułu centralnego zamka oryginalnie siedzi za lewym głośnikiem w nogach kierowcy jak opisali koledzy.
Jeżeli z pozostałych zamków reaguje a nie rygluje tylko drzwi kierowy jak piszesz że w drzwiach kierowcy nie reaguje na klucz to by raczej chodziło jednak o cięgno.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-01-15, 23:10, w caoci zmieniany 1 raz  

Zmisio 

Pomg: 3 razy
Doczy: 06 Wrz 2009
Skd: Tychy
Wysany: 2010-01-16, 16:24   

Mam to samo u siebie ... przed chwila rozbieralem. I wychodzi na to, że dostała się tam jakimś cudem woda, sam sterownik centralki chyba jest sprawny (wydaje dziwny dźwięk przy zamykaniu/ otwieraniu dżwi), po otwarciu sterownika sucho - dzwięki wydaje bardzo szybko przeskakujący przekaźnik. Jest tam jeszcze jedno "coś" co jest odpowiedzialne m.in za lampki nad dżwiami u mnie jest totalnie zalane i troche sie "kopci". Po wyjęciu tego czegoś sterownik centralki nie wydaje dźwięków ani nie dziala. Wiec problem to nie koniecznie centralka za ktora pewnie ludzie sobie policza ale moze to "coś".

malet7 

Doczy: 30 Sty 2010
Skd: Katowice
Wysany: 2010-01-30, 10:38   centralny e34

Witam, wczoraj miałem problem, żeby otworzyć samochód z pilota, tzn alarm się wyłączał, ale zamki nie. Dodam że ostatnio ktoś grzebał w zamku od strony kierowcy i mam rozjechany ten zamek. Próby otwarcia auta kluczem z klapy bagażnika też nic nie dały, a od strony pasażera w ogóle zamek nie reagował... Po jakimś czasie, kilkudziesięciu minutowej próbie zamek zaskoczył, tzn otwarł się, jadąc do domu zaczęło szwankować radio, włączało się wyłączało gdy uruchamiałem centralny od środka normalnie bolcem. Gdzie szukać przyczyny tego że zamki nie chodzą? Jak usunąć tę usterkę? Pal licho radio, bo nie ma lepszej muzyki niż dźwięk silnika, ale te zamki to mnie wyprowadziły zdrowo z równowagi... Pozdrawiam i jeśli ktoś wie co to to proszę o pomoc - możliwie szybką;)

Nikikin 

Wysany: 2010-02-05, 18:53   

Witam,

Musze odświeżyć temat ponieważ nadal nie doszedłem ładu z tym centralnym...

Wziąłem od kolegi inną centralkę ale wszystkie objawy są dokładnie takie same jak na mojej...
Bzyczy i nic się nie dzieje...

Sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie są ok...

Czy trafiłem na felerną centralkę? Czy to wina czegoś innego?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: