Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-08-25, 22:10 Drobny wyciek po remoncie
Kilka dni temu skończyłem mały "remoncik" silnika, a właściwie głowicy. Silnik jest już w aucie, głowica dokręcona zgodnie z instrukcją Etzolda, silnik ładnie pracuje.
Martwi mnie jednak delikatny wyciek oleju spod uszczelki głowicy na początku silnika (dokładnie w okolicy pierwszej śruby głowicy) oraz kilka "upoceń" nieco dalej w głąb komory silnika w tych samych miejscach. Tylko 3 z 7 miejsc przy śrubach jest suche. Wszystko to jest po stronie wydechowej.
Dodam, że po drugiej stronie (ssącej) wszystko jest w najlepszym porządku-susza.
Teraz pytanie-może za słabo dociągnałem śruby? Może trzebaby je teraz jeszcze troszke dociągnąć? A może poprostu nowa uszczelka się jeszcze nie ułożyła?
Oczywiście głowica była planowana i sprawdzana na szczelność.
hmmmm...
no na moje oko to jak jest wyciek , to już lepiej nie dokręcaj bo i tak nie uszczelnisz, a głowica może dostać "kopa" . chyba, że istnieje jakiś inny sposób...
Wysany: 2007-08-26, 11:32
Oczywiście. Nad blokiem siedziałem z godzinę z małą szpachelką i drobnym papierem ściernym żeby nie było na nim najmniejszych śladów starej uszczelki i innego ustrojstwa.
U siebie też zauważyłem mały wyciek spod uszczelki głowicy właśnie po stronie wydechowej po drugiej stronie sucho jak na Saharze Słyszałem już od paru osób że po tej stronie często się zdarzają wycieki bo idą tamtędy kanały olejowe i to nic strasznego ? Czy aby napewno ?
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
U siebie też zauważyłem mały wyciek spod uszczelki głowicy właśnie po stronie wydechowej po drugiej stronie sucho jak na Saharze Słyszałem już od paru osób że po tej stronie często się zdarzają wycieki bo idą tamtędy kanały olejowe i to nic strasznego ? Czy aby napewno ?
Masz na myśli miejsce w okolicach filtra oleju. Bo ja mam tam właśnie troszkę mokro i to już jakiś czas no i wiele m20 które oglądałem tak miało.
Wysany: 2007-08-26, 11:49
Czyli poprostu z tym jeździć i się nie przejmować? Wyciek jest naprawdę znikomy-w sumie, tak jak wcześniej pisałem, tylko przy pierwszej śrubie jest to wyciek....Reszta to upocenia.
U mnie cieknie spomiędzy kolektorów wydechowych, kanały olejowe są obok więc to z nich raczej cieknie, na fotce tej głowcy widać że w tym samym miejscu ciekło...
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
MI tak ciekło po stronie wydechowej w silniku m20b23 po remoncie, ktoś z forum mi doradził chyba Puz żeby dokręcić głowice jeszcze raz, tak zrobiłem i do dzisiaj silnik hula (zrobione od remontu ma okolo 30tyś km) i wycieków brak, pozatym niekiedy olej ucieka z uszczelki pokrywy zaworów, simeringu wałka rozrządu, lub tych gumek na boku głowicy co zasłepiają prowadnice dzwigienek. i zbiera sie dokładnie w tym miejscu i wygląda to jak wyciek z uszczelki głowicy a tak naprawde jest to wyciek z tych wyżej wymienionych miejsc.
Pozatym dałeś nowe śruby ? ja przy remoncie obecnego m20b25 dałem nowe śruby i wycieków jak narazie nie mam
Wysany: 2007-08-26, 15:50
Śruby zostały stare. Co masz na myśli mówiąc "dokręcić głowicę jeszcze raz"? Całkiem odkręcić śruby i zacząć dokręcanie od nowa czy poprostu je dociągnąć?
Jeśli chodzi o inne prawdopodobne miejsca wycieku to raczej je wykluczam-nie widziałem tam żadnych plam. Jak będę miał chwilkę to sprawdzę dokładnie.
Wysany: 2007-08-26, 16:53
Problem w tym, że nie spotkałem się z informacją dotyczącą dokładnego momentu dokręcenia śrub-w pierwszej fazie dokręca się dynamometrem, a później kątowo więc ostateczny moment jest zagadką.
Uszczelka (goetze) wątpie żeby się poddała, bo raczej lałaby po całości, a tak nie jest.
Dokręca sie kątowo, wszędzie tak pisze, w m20b23 miałem zwykłe śruby i do takich był podany konkretny moment a w śrubach torx dokręca sie tak jak miałeś na uszczelce, pozatym nasmarowałeś śruby olejem ? bo na uszczelce Elringa i we wszystkich programach serwisowych jakie mam piszało żeby nasmarować śruby