BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Drobny wyciek po remoncie
Autor Wiadomo
alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-08-25, 22:10   Drobny wyciek po remoncie

Kilka dni temu skończyłem mały "remoncik" silnika, a właściwie głowicy. Silnik jest już w aucie, głowica dokręcona zgodnie z instrukcją Etzolda, silnik ładnie pracuje.
Martwi mnie jednak delikatny wyciek oleju spod uszczelki głowicy na początku silnika (dokładnie w okolicy pierwszej śruby głowicy) oraz kilka "upoceń" nieco dalej w głąb komory silnika w tych samych miejscach. Tylko 3 z 7 miejsc przy śrubach jest suche. Wszystko to jest po stronie wydechowej.
Dodam, że po drugiej stronie (ssącej) wszystko jest w najlepszym porządku-susza.
Teraz pytanie-może za słabo dociągnałem śruby? Może trzebaby je teraz jeszcze troszke dociągnąć? A może poprostu nowa uszczelka się jeszcze nie ułożyła?
Oczywiście głowica była planowana i sprawdzana na szczelność.

Pozdrawiam

BIZON 
Tatanka power

Pomg: 1 raz
Doczy: 13 Wrz 2006
Skd: Żary
Wysany: 2007-08-25, 22:59   

hmmmm...
no na moje oko to jak jest wyciek , to już lepiej nie dokręcaj bo i tak nie uszczelnisz, a głowica może dostać "kopa" ;/ . chyba, że istnieje jakiś inny sposób... :roll:

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-08-26, 09:19   

Wyczyściłeś dokładnie powierzchnie blok-uszczelka-glowica :?:

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

alexil 

Wysany: 2007-08-26, 11:32   

Oczywiście. Nad blokiem siedziałem z godzinę z małą szpachelką i drobnym papierem ściernym żeby nie było na nim najmniejszych śladów starej uszczelki i innego ustrojstwa.

Pozdrawiam

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-08-26, 11:35   

U siebie też zauważyłem mały wyciek spod uszczelki głowicy właśnie po stronie wydechowej po drugiej stronie sucho jak na Saharze :) Słyszałem już od paru osób że po tej stronie często się zdarzają wycieki bo idą tamtędy kanały olejowe i to nic strasznego ? Czy aby napewno ?

Adi 
urzędas

Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-08-26, 11:39   

MAJSU_WuWuA napisa/a:
U siebie też zauważyłem mały wyciek spod uszczelki głowicy właśnie po stronie wydechowej po drugiej stronie sucho jak na Saharze :) Słyszałem już od paru osób że po tej stronie często się zdarzają wycieki bo idą tamtędy kanały olejowe i to nic strasznego ? Czy aby napewno ?

Masz na myśli miejsce w okolicach filtra oleju. Bo ja mam tam właśnie troszkę mokro i to już jakiś czas no i wiele m20 które oglądałem tak miało.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

ADC 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2007-08-26, 11:40   

Wlasnie ten wyciek jest akurat ''normalny'' ze tak sie wyraze.W m20 sruby nie sciagna tamtej strony a jak ktos zauwazyl tam sa kanaly olejowe

alexil 

Wysany: 2007-08-26, 11:49   

Czyli poprostu z tym jeździć i się nie przejmować? Wyciek jest naprawdę znikomy-w sumie, tak jak wcześniej pisałem, tylko przy pierwszej śrubie jest to wyciek....Reszta to upocenia.

Pozdrawiam

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-08-26, 12:50   

ja tez mam wyciek ale na I garze od kabiny i juz tak jezdze bardzo dlugo z reszta wszystkie 3 m20 ktore mialem wlasnie tam ciekly.,

MAJSU 

Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-08-26, 12:51   

U mnie cieknie spomiędzy kolektorów wydechowych, kanały olejowe są obok więc to z nich raczej cieknie, na fotce tej głowcy widać że w tym samym miejscu ciekło...

alexil 

Wysany: 2007-08-26, 13:01   

Dokładnie tam mam te wycieki. Ale teraz widzę, że ciężko spotkać m20, które ich nie ma więc chyba nie ma się czym przejmować.

Pozdrawiam

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-08-26, 14:29   

MI tak ciekło po stronie wydechowej w silniku m20b23 po remoncie, ktoś z forum mi doradził chyba Puz żeby dokręcić głowice jeszcze raz, tak zrobiłem i do dzisiaj silnik hula (zrobione od remontu ma okolo 30tyś km) i wycieków brak, pozatym niekiedy olej ucieka z uszczelki pokrywy zaworów, simeringu wałka rozrządu, lub tych gumek na boku głowicy co zasłepiają prowadnice dzwigienek. i zbiera sie dokładnie w tym miejscu i wygląda to jak wyciek z uszczelki głowicy a tak naprawde jest to wyciek z tych wyżej wymienionych miejsc.

Pozatym dałeś nowe śruby ? ja przy remoncie obecnego m20b25 dałem nowe śruby i wycieków jak narazie nie mam

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

alexil 

Wysany: 2007-08-26, 15:50   

Śruby zostały stare. Co masz na myśli mówiąc "dokręcić głowicę jeszcze raz"? Całkiem odkręcić śruby i zacząć dokręcanie od nowa czy poprostu je dociągnąć?
Jeśli chodzi o inne prawdopodobne miejsca wycieku to raczej je wykluczam-nie widziałem tam żadnych plam. Jak będę miał chwilkę to sprawdzę dokładnie.

Pozdrawiam

ADC 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2007-08-26, 16:34   

Bron Cie Boze odkrecac :) Jesli jezdzi bez problemow to nic lepiej nie ruszaj.

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2007-08-26, 16:49   

dokrec sruby na
alexil napisa/a:
Co masz na myśli mówiąc "dokręcić głowicę jeszcze raz
to znaczy zeby wziac klucz dynamometryczny i sprawdzic sruby czy sa dokrecony na odpowiedni moment bo uszczelka mogla sie poddac

alexil 

Wysany: 2007-08-26, 16:53   

Problem w tym, że nie spotkałem się z informacją dotyczącą dokładnego momentu dokręcenia śrub-w pierwszej fazie dokręca się dynamometrem, a później kątowo więc ostateczny moment jest zagadką.
Uszczelka (goetze) wątpie żeby się poddała, bo raczej lałaby po całości, a tak nie jest.

Pozdrawiam

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-08-27, 10:25   

Dokręca sie kątowo, wszędzie tak pisze, w m20b23 miałem zwykłe śruby i do takich był podany konkretny moment a w śrubach torx dokręca sie tak jak miałeś na uszczelce, pozatym nasmarowałeś śruby olejem ? bo na uszczelce Elringa i we wszystkich programach serwisowych jakie mam piszało żeby nasmarować śruby

tutaj masz mój temat o moim wycieku

http://forum.beemka-klub....ighlight=wyciek

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych