BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[E30] maaaad -->> 320i e30
Autor Wiadomość
maaaad 

Wysłany: 2010-06-24, 20:18   [E30] maaaad -->> 320i e30

Taki tam stary "nowy" nabytek... Szara mysz :mg:

Auto zdrowe, bez rdzy, niebite.
Wyposażenie:
wspomaganie
zawieszenie Mtechnic
OBC1
Kierownica Mtech 1
Sportsitze
W garażu leżą odnowione BBS RM i czekają na szersze ranty, kierownica Mtech 2 na nową skórę, a elektryczny szyberdach na założenie. No i nowe serce by się przydało :mg:
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2010-09-04, 16:55, w całości zmieniany 5 razy  

Seba89 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2010-06-25, 11:01   

ładna e30stka o jakim silniku myślisz???

Była biała

maaaad 

Wysłany: 2010-06-27, 15:56   

A jak się sprawy dobrze potoczą to jakieś m54b30 :)

MWDZ 

Wysłany: 2010-06-27, 17:05   

Z takim silnikiem będzie grrrubo 8-)

maaaad 

Wysłany: 2010-07-07, 08:44   

W sumie nie wiem, czemu wcześniej nie wrzuciłem tych fot:

Pablo325i 

Wysłany: 2010-07-07, 09:30   

podobaja mnie sie te 4 drzwi :spoko:
pasuje to zachmurzenie idealnie, dobre foty 8-)
lubie tan kolorek, mialem taki na poprzednim 2d :)

gg 3777982
Ostatnio zmieniony przez Pablo325i 2010-07-07, 09:50, w całości zmieniany 1 raz  

maaaad 

Wysłany: 2010-07-09, 19:52   

Dzisiaj skręciłem sobie taką felgę:

BBS RM, nowy rant 2 cale. Założę na nią oponę 195/60 R15, przymierzę i zobaczę, jak to będzie wyglądać na tyle, a jak na przedzie. I albo 8J poleci na tył, a na przód dokupię ranty 1,5 cala, albo 8J dam na przód, a na tył kupię 2,5 cala i wtedy będzie jak u Henry'ego. Felga została wypiaskowana (dość ciulowo, wg mnie) i pomalowana proszkowo. Miał być srebrny metallic, a wyszedł szary z lekkim brokatem :lol: Ale zaczyna mi się podobać, Na aucie nie powinno wyglądać źle.

Przy okazji mam pytanko: zdarzyło się komuś z Was, że po chromowaniu śrub nasadka nie chce na nie wejść? Albo że podczas dokręcania/dociągania odchodzi chrom?
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2010-07-09, 19:54, w całości zmieniany 1 raz  

7ka 
Oldschool

Wysłany: 2010-07-11, 07:21   

bardzo ladne auto ;)

a nowe fele beda pasowac bez 2 zdan! :spoko:

maaaad 

Wysłany: 2010-07-13, 18:41   

Mały teaser... W oczekiwaniu na ranty 1,5 cala :roll:
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2010-07-13, 19:37, w całości zmieniany 1 raz  

Miro 

Wysłany: 2010-07-13, 19:09   

Pewnie zaraz będzie stado postów że opona baloniasta. Więc sam powiedz czemu taka ??

e30 325i M-Technic2
e30 324TD Touring

maaaad 

Wysłany: 2010-07-13, 19:22   

Tak ma być - nominalny wymiar, odpowiednik seryjnie montowanej 205/55 R15. Poza tym, na feldze 15 calowej opona o niskim profilu wygląda biednie, zwłaszcza gdy zawieszenie nie jest mocno obniżone :-)

[ Dodano: 2010-07-17, 18:55 ]

Bo każdy prawdziwy facet lubi balony :mg:

husqv4rn4 

Wysłany: 2010-08-03, 14:30   

Maaaad ja mam pytanie ;] Gdzie załatwiasz te ranty mam identyczne i przerobie sobie na bbs rt gold ;] tylko mi z 2,5 " by sie przydaly mam standard 1"
Ostatnio zmieniony przez husqv4rn4 2010-08-03, 14:35, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel735 

Wysłany: 2010-08-03, 21:12   

Podoba mi się Twoje auto - jest w nim potencjał.

A co do śrubek i nie wchodzących nasadek i odpadającego chromu to ktoś spieprzył chromowanie.

husqv4rn4 

Wysłany: 2010-08-03, 22:01   

te ranty nie są chyba ze strony techride ?? troche drogo tam jak dla mnie za obręcz 2" 400zł ...
powiedzcie mozna gdzies taniej je zalatwic ... lub chociaz uzywane z 2calowym rantem zeby samemu wypolerowac ..
Ostatnio zmieniony przez husqv4rn4 2010-08-03, 22:06, w całości zmieniany 2 razy  

maaaad 

Wysłany: 2010-09-22, 20:54   

Pawel735 napisał/a:
A co do śrubek i nie wchodzących nasadek i odpadającego chromu to ktoś spieprzył chromowanie.

No niestety, tym bardziej, że pojawiła się na nich korozja...
BTW - to auto chyba było sprowadzone przez Ciebie ;-)
husqv4rn4 napisał/a:
te ranty nie są chyba ze strony techride troche drogo tam jak dla mnie za obręcz 2" 400zł ...

Tak, z techride.pl, jest drogo, na ebay.de masz trochę taniej (niewiele ale zawsze coś).

[ Dodano: 2010-09-04, 16:57 ]
Mały update:

Zapomniałem tylko osłony na lewą lampę założyć :doh:

Badziewna jakość, ale nie mam akurat pod ręką nic porządniejszego do kręcenia:
http://www.youtube.com/watch?v=lY773FkI4JU
Przyspieszenie od 60 do ~155 kmh, na 4. biegu.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2010-09-22, 20:58, w całości zmieniany 1 raz  

kalolek16 
FISH a.k.a Dziku

Wysłany: 2010-09-27, 16:44   

Sentyment :roll:

Mam nadzieje, ze jeszcze kiedys bede mogl sie nia przejechac tym bardziej z takim serduchem w srodku :D

henry 

Wysłany: 2010-09-27, 18:32   maad 3..... ??

Rewelacja pod maską !! ! Ale zdradź tajemnicę co to dokladnie jest !! ! m52b28 ?? ???????
Chyba ,że nie doczytałem do końca. Kółka super !! !!! Proponuję jednak na tył ranty 2,5" . Robi się 8,5" x 15 i trochę "wyłazi" poza błotnik , ale efekt jest super...........PZDR - henry

PS. W ramach dalszych modów polecam s50b32 !! !!
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

maaaad 

Wysłany: 2010-09-27, 18:59   

henry napisał/a:
Ale zdradź tajemnicę co to dokladnie jest ! m52b28 ?? ?????

Tak, dokładnie :-)
Co do kółek - sugerowałem się Twoimi, ale jednak poszedłem w węższe.
henry napisał/a:
PS. W ramach dalszych modów polecam s50b32 !!

Czytasz mi w myślach :mg:
kalolek16 napisał/a:
Mam nadzieje, ze jeszcze kiedys bede mogl sie nia przejechac tym bardziej z takim serduchem w srodku

Jak będziesz w okolicy - no problem :D

E30 ROST 

Wysłany: 2010-12-21, 21:56   

fura wow !! mam pytanie gdzie zanabede takowa ropure :P ?? ????

kam 16 

Wysłany: 2010-12-21, 23:16   

z tego co widzę to rozpórka by nakrętka :wink: gg do niego: 8748295

E30 ROST 

Wysłany: 2010-12-22, 08:36   

kam 16, podziekowal !! ! naprawde kawal dobrej roboty :brawo:

beryl 

Wysłany: 2010-12-22, 18:38   

Ładny kolorek, miałem delfinka takiego samego. Nawet miał też przyciemniane kierunki. Mój był w trochę gorszym stanie. Jeden z najładniejszych kolorów E30ki.

maaaad 

Wysłany: 2010-12-22, 23:47   

kam 16 napisał/a:
z tego co widzę to rozpórka by nakrętka gg do niego: 8748295

Tak, dokładnie jak piszesz, rozpórki są od Nakrętki. Przednia i tylna. Mogę z czystym sumieniem polecić :-)

[ Dodano: 2011-04-10, 22:29 ]
Witam,
W aucie zaszło trochę zmian, więc opiszę je pokrótce - może ktoś zauważy jakieś błędy w tym, co robiłem, albo wskaże, co można by poprawić :)

Na pierwszy ogień poszła magilownica z e36 316i - dorwałem za 150 zł suchy, sprawny, z drążkami.
Stanęliśmy z ojcem przed dylematem - w które dziury mocować magiel. Stanęło, że w tych, w których był poprzedni, czyli tych drugich licząc od przodu auta. Od góry i od dołu maglownicy wrzucone zostały podkładki (nie pamiętam już, jakiej grubości - gdy auto zjedzie z kobyłek przestawię je i zrobię dokładniejsze foto, może się komuś przyda.
Gdy magiel został zainstalowany, trzeba było nabić krzyżak. Wygląda to u mnie w ten sposób:

Nie nabijałem do końca frezu ani nie ucinałem go, za to cały krzyżak został podciągnięty do góry, na frezie kolumny kierowniczej. Frez został przewiercony od boku tak, aby można było przełożyć śrubę kontrującą.
Niestety, nie obeszło się bez ponownego ustawiania zbieżności i tu się zaczęły małe schody - musiałem dojechać do warsztatu po przeciwnej stronie miasta :D Strach było jechać szybciej niż 40 km/h, i to na prostej.
Na ustawianiu zbieżności również nie mogło być za słodko - okazało się, że drążki są strasznie zapieczone. Trochę się panowie namęczyli, zanim je odkręcili, co widać na zdjęciu:

Niestety, nie nagrałem ich, jak rzucali mięsem podczas roboty. Operacja trwała jakieś 1,5 h i kosztowała mnie 110 zł :D No ale wszystko działa sprawnie, nic nie pręży. Co prawda czeka mnie jeszcze płukanie i wymiana płynu wspomagania, bo przy okazji grzebania tam wymieniona została pompa wspomagania, od 320i (w tym miejscu "podziękowania" dla Rifresza, który wysyła mi tę pompę od listopada ubiegłego roku, a obecnie ma problem ze zwrotem pieniędzy - pompkę sprzedał mi inny użytkownik innego forum, taniej, no i miałem towar po kilku dniach od wykonania przelewu). Teraz przynajmniej słyszę silnik na wolnych obrotach :D

Skoro już grzebane było przy przedzie auta, wymienione zostały od razu górne łożyska mocowania amortyzatorów. Po wyjęciu kolumn okazało się, że na jednym jest luz, więc kupiłem nowe (Lemforder) i do wymiany :) Mając lagi na wierzchu, założone zostały sprężyny H&R, niebieskie, wg katalogu tej firmy wersja "comfort", niby -35 mm. Auto faktycznie siadło troszkę niżej względem poprzednich (m-tech) i teraz wygląda to tak:

Wiem, że foto mało poglądowe, jak auto zjedzie z kobyłek, zrobię lepsze. W każdym razie mi pasuje, koło ładnie wypełnia nadkole. Ale jest wyraźnie sztywniej, niż na mtech :)
Nadkola zostały potraktowane tym oto środkiem:

Znacie? Polecacie czy wręcz przeciwnie?

Następnie przyszedł czas na wymianę paru uszczelek w silniku - na pierwszy ogień poszła ta od pokrywy zaworów, bo ciekło trochę spod niej. Po wyjęciu okazało się, że stara jest już mało elastyczna. To samo z uszczelką od podstawy mocowania filtra oleju - puszczała dość mocno, więc została wymieniona. Niestety, brak fotek z tych czynności, aczkolwiek rezultat jest dla mnie widoczny i objawia się brakiem plam od oleju pod autem :)

Największa grzebanina - wahacze tylne. Wypadało już zmienić wysłużone bębny, tym bardziej, że szczęki, jak się później okazało, były zapieczone jak diabli, możliwe, że stąd b. słaby hamulec. O ręcznym nie wspominam :D
Żeby odkręcić nakrętki półosi, wyposażyłem się w takie zabawki:

Dłuższa rurka ma dokładnie metr. Przy jej użyciu, poszło gładko :)

Tak wahacze wygląda już po zamontowaniu:

Zakupione wahacze zostały wyczyszczone, wyszlifowane tam, gdzie była taka potrzeba i pomalowane. Generalnie, odnowione. Jako że łożyska były ponoć wymieniane stosunkowo niedawno (rok?) na firmowe, dobrej jakości (SKF, o ile dobrze pamiętam), nie wymieniałem ich już. Dopiero później uświadomiłem sobie, że błędem było kupowanie takich wahaczy, ponieważ bez wyciskania łożysk nie dało się wymienić metalowych osłon (tych tarcz), a przydałoby się je wymienić, bo otwory do mocowania szczęk od ręcznego były totalnie wyrobione (ze szparek zrobiły się koła, co skutkowało brakiem możliwości zaczepienia kołka utrzymującego szczękę) - musiałem kombinować z podkładkami (ścisnąłem w imadle podkładkę i za nią zahaczyłem kołek).
Jak widać, na tył również założone zostały sprężyny H&R, z tego samego kompletu, co przednie. Czy zostaną na dłużej - nie wiem, nie potrzebuję mega gleby, a sporadycznie (może ze 2 razy) zdarzyło się, że opony otarły mi lekko o nadkole na poprzednich, wyższych sprężynach. Opon nie mam jakichś szerokich (195), więc wychodzi na to, że felga ma dość ciulowy offset z 2-calowym rantem.

W trakcie zdejmowania prawego wahacza pojawił się mały problem - śruba od wahacza (pierwsza licząc od zewnątrz auta) została przyblokowana przez krociec zbiornika paliwa.

Trzeba było odkręcić gumowy wąż i trochę się pogimnastykować, żeby ją wyjąć. Sprawy nie ułatwiał fakt, że zbiornik był do połowy pełny i wystarczył mały ruch, aby paliwo zaczęło się wylewać przez wspomniany krociec :D Mieliśmy z ojcem małego pietra, próbując wybić śrubę młotkiem - pójdzie iskra czy nie? :D Z wsunięciem jej na miejsce był już mniejszy problem.

Teraz czekam, aż dojadą do mnie podkładki i nakrętki na półosie, no i jutro wyruszam na poszukiwania kogoś, kto dorobi mi przewody hamulcowe (sztywne) - te, które dostałem z wahaczami, wyglądają na dorabiane, są jakieś takie styrane, no i w jednej końcówce gwint jest zerwany - nie da się jej porządnie dokręcić.

Nie można było pominąć zacisków - zostały oczyszczone, tłoczki wypolerowane, uszczelki i inne badziewia wymienione:

Poza tym, czeka mnie wymiana oleju - jestem już do niej z grubsza przygotowany:

oraz wymiana prawej piasty z przodu (lewa została wymieniona wcześniej), bo jeden z poprzednich właścicieli uciął śrubkę mocującą tarczę hamulcową.

Od razu wymienię tarcze

i klocki (jadą do mnie, Zimmermann), bo podczas hamowania na obecnych tarczach (niby grubych, ATE) kierownica się trzepie, jakby chciala jajka na omlet rozbełtać :)

Przy okazji zrobiłem też kilka fotek wnętrza. W sumie nic nadzwyczajnego, szare (dla niektórych smutne, mi odpowiada), sportsitze - poprzecierane trochę, więc nie ma sensu pokazywać. Nie będę ich odnawiał, bo poluję na Recaro, które i tak zapewne trzeba będzie obszyć.
Kierownica mtech 2, obszyta jest na nowo, ale przez te remonty brudna:

Udało mi się też upolować gałkę mtech, podświetlaną, nie jestem tylko na 100% pewien, czy pochodzi ona z e30, czy z e36:

Na tył powędrowała półka z roletą:

A na konsolę radio BMW Business RDS:

które drażni swoim wyglądem, bo brak mu jednej zaślepki, ale przynajmniej jest w pełni sprawne, nie ma martwych pikseli, no i kosztowało 30 zł :D

Zmian jeszcze trochę w aucie będzie :) Pozdrawiam.

[ Dodano: 2011-09-08, 22:11 ]

[ Dodano: 2012-06-21, 15:30 ]
Dawno nic nie dorzucałem, ale w sumie z zewnątrz nic się nie zmieniło. Z racji tego, że auto swoje lata ma, zawsze jest coś do roboty, ale to serwis raczej (nowe świece, nowe łożyska kół, regeneracja hamulców, przewody w stalowym oplocie, oryginalne Recaro z e30, pompa paliwa, itp, itd).
Auto wygląda mniej więcej tak:
http://www.flickr.com/photos/80542148@N06/
A tak się teraz odpycha, mniej więcej:
http://www.youtube.com/wa...H8&feature=plcp
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2011-09-08, 20:56, w całości zmieniany 3 razy  

LUKAS 
Klubowicz

Wysłany: 2012-10-29, 21:52   

Auto rewelka :)

Dobrze wygladana tych kołach, nawet ten balon nie psuje wygladu.

Czyli co RMy masz 7,5 przód i 8 tył szerokości?
A jakie oponki wkońcu?

Ładnie o nią dbasz ;)

Super zdjęcie to z podpisu :spoko:

Coś się działo ostatnio przy autku, bo trochę odgrzebuję kotleta widzę po datach ;)

PZDR!!
LUKAS ;)