Wysany: 2012-03-25, 20:32 problem z wiązką m20 po swapie m30
witam! to mój pierwszy post na forum,
mam problem tego typu że po swapie m30 do e30 nie ma iskry wtryski nie pracują i nie pracuje pompa paliwa, wszystko było sprawdzane (czujnik położenia wału, przekaźnik pompy, sterownik, cewka, kable, świece, aparat zapłonowy) na cewke dochodzi prąd,
wiązka pochodzi z m20 (wcześniej była z eml'em) na 3 rzędy pinów, koło sterownika są dwie wtyczki biała i czarna, jak podpinam plusa do zielono fioletowego kabla z białej wtyczki załącza sie pompa paliwa i cały czas pompuje, nie wiem od czego są te dwie wtyczki,
ma może ktoś pomysł co zrobić?
szukałem w googlach ale nie znalazłem nic co by mi pomogło
wydaje mi się że to błąd w podłączeniu wiązki lub coś jeszcze nie jest podłączone ale nie mam pomysłu
, koło sterownika są dwie wtyczki biała i czarna, jak podpinam plusa do zielono fioletowego kabla z białej wtyczki załącza sie pompa paliwa i cały czas pompuje, nie wiem od czego są te dwie wtyczki,
Nie wiem czy o tych wtyczkach myślę, ale jeżeli są to wtyczki pod przekaźniki to powinny one tam być, jeden przekaźnik jest do pompy paliwa, drugi do zasilania komputera. Nie ma zasilania na kompie - brak iskry i wtryski nie pracują.
MUsisz zapodać prąd na taką czrną kostke ( w tym momencie na silnik nie jest podany prą ), która pewnie jest umieszczona na scianie grodziowej po RH stronie auta. Z tej kostki wychodzą przewody m.in. do przekaźnika od pompy paliwa...
Miałem to samo...
Jeśli mówisz ze przy sterowniku czyli komputerze silnika to sa tak jak mówisz dwie kostki jedna jest (czarna) i ona jest podpięta jak masz automat żeby wyrównać obroty jak masz włączony D (drive).A biała kostka służy do silnika z klima.Podłączona jest tam wiązka klimatyzacji,tez służy ona do potrzymania obrotów itp.Musisz szukać w wiązce.Moze nie masz plusa na wtryski?Zobacz złocze okragłe miedzy skrzynka bezpie - wiazka silnika
_________________ Zycie zaczyna sie po e30 )
BMW E21 323i Alpina C1 '81
BMW E28 524td '84
BMW E21 323i oryginal[/b]
Musisz szukać w wiązce.Moze nie masz plusa na wtryski?
od tego nie było by też iskry?
Cytat:
MUsisz zapodać prąd na taką czrną kostke ( w tym momencie na silnik nie jest podany prą ), która pewnie jest umieszczona na scianie grodziowej po RH stronie auta. Z tej kostki wychodzą przewody m.in. do przekaźnika od pompy paliwa...
a pamiętasz jakie przewody do niej szły (kolory)?
jest od strony kabiny czy silnika?
wieczorem się troche z tym pobawie może coś z tego wyjdzie
Ostatnio zmieniony przez smugg 2012-03-26, 15:13, w caoci zmieniany 1 raz
Poprostu weź tą kostkę czarną, ona jest ( przynajmniej u mnie w m20b25 tu była ) na ścianie grodziowej od strony silnika przy miejscu na akumulator i podaj do niej prąd z akumulatora.....
Kolorów przewodów nie pamiętam...
To nie jest typowa wtyczka elektryczna, tylko taka kostka ( rozdzielacz ) ze śrubkami do przykręcenia przewodów.....
Z tego co kojarze, to przewód prądowy z rozrusznika dochodzi do tej kości...
Nie mam auta przy sobie, bo takto lepiej bym Ci to wytłumaczył .
Albo inaczej, sprawdź czy na wiązce od silnika M30 przy przekaźnikach ( powinny być 2 ) jest ta czarna kość ...?????
ylko taka kostka ( rozdzielacz ) ze śrubkami do przykręcenia przewodów....
koledze chyba chodzi o "zloncze" plusowe...ono jest tylko wtedy kiedy akumulator jest w bagazniku.jezeli aku w komorze to te plusy przykreca sie do akumulatora.
patrzyłem dzisiaj na kostke łączącą byde z silnikiem i nie wszystkie kable się pokrywają, niektóre występują tylko po jednej stronie, zielony od strony silnika nie pokrywa się z niczym,
ktoś wie jak to podłączyć?
może ktoś robił swapa z m40 na m20 i miał podobny problem?
zielone są dobrze podpięte i dalej nie ma iskry, grzebałem dzisiaj od rana i nie mam pojęcia co jest nie tak, może być coś spierd...lone koło stacyjki lub pod deską?
sorry że nie odpisywałem ale nie było mnie w domu anie w garażu,
wczoraj z kumplem sprawdziliśmy złącze silnik buda i zielony pokrywa się z zielonymi(taki cienki i gruby), wziąłem na krótko wg. schematu zmostkowałem te trzy przekaźniki z wiązki silnika, i dalkej :cenzura:, pompa działała, krokowy działał w przekaźnikach było ok,
iskry dalej nie ma, wtrysków nie sprawdziłem czy dają paliwo,
teraz mam pytanie od czego są kable: niebieski i żółty wychodzące od sondy?
czy może gdzieś nie być masy?
dlaczego nie ma dalej iskry i co z tym zrobić?